Alles wat je moet weten over de Thunderbolt

Wat is de Thunderbolt-verbinding?

Thunderbolt, voorheen bekend als "Light Peak", is gezamenlijk ontwikkeld door Apple en Intel. De eerste versie werd uitgebracht in 2012, waarna alle rechten werden overgenomen door Intel. Vaak wordt gedacht dat deze standaard alleen beschikbaar is voor Apple. Dat is niet het geval. Veel andere merken gebruiken de nieuwste versie van Thunderbolt al op hun apparaten. De versies 1 en 2 maken gebruik van DisplayPort-technologie en de Mini DisplayPort-connector. Versie 3 maakt gebruik van USB-C. Dit is een van de redenen waarom Mini DisplayPort- en Thunderbolt 2 en 3-kabels worden gemengd met USB-C-kabels.

Wat is het verschil tussen de Thunderbolt-aansluiting en (Mini) DisplayPort?

Het belangrijkste verschil is dat DisplayPort alleen video- en audiosignalen kan overbrengen naar andere apparaten die DisplayPort ondersteunen. Thunderbolt kan meer dan dat. Door gebruik te maken van Thunderbolt hebben Apple en Intel het mogelijk gemaakt om zowel audio en video als gegevensoverdracht in een enkele connector te krijgen. Helaas is dit alleen mogelijk in combinatie met andere apparaten met ingebouwde Thunderbolt-technologie. Je kunt dus een Mini DisplayPort-kabel gebruiken als je apparaat Thunderbolt 1 of 2 ondersteunt.

Meerdere apparaten op één poort

Thunderbolt biedt ook de mogelijkheid om meerdere apparaten via één poort te gebruiken. Dit betekent dat er minder poorten nodig zijn om verschillende apparaten aan te sluiten. Dit is zeer nuttig! Op nieuwe ultradunne laptops, zoals MacBooks en ultrabooks, is vaak weinig ruimte voor connectoren. Om dit mogelijk te maken, maakt Thunderbolt gebruik van de daisy chain-technologie die werd geïntroduceerd met FireWire. Om dit te laten werken, moet het apparaat zowel een inkomende als een uitgaande aansluitpoort hebben die compatibel is met Thunderbolt. Wil je weten wat FireWire is? Het eerste apparaat wordt op de computer aangesloten met een Thunderbolt-kabel. Apparaat twee wordt aangesloten door de uitgaande poort van apparaat één te verbinden met de inkomende poort van apparaat twee. Dit is mogelijk voor maximaal zes apparaten!

Wat is de Thunderbolt 3 verbinding?

Deze snelle variant van USB-C poorten ondersteunt de volledige lijst van mogelijkheden, zoals HDMI, VGA, DVI, (mini) DisplayPort en meer. Deze derde versie zorgt ervoor dat data, audio en video met hoge snelheid (40 Gbps) worden uitgevoerd. Thunderbolt kan worden gebruikt met kabels en apparaten met een USB-C-aansluiting.

De derde versie is de laatste, uitgebracht in 2015. Het grote verschil tussen versie 2 en 3 kabels is de eerder genoemde connector en bandbreedte. Versie 3 maakt tegenwoordig geen gebruik van de Mini DisplayPort-connector, maar van de USB 3.1 Type-C-connector, die enkele malen kleiner is dan de Mini DisplayPort. Aangezien versie 3 40 Gigabit en dus 5 GB per seconde kan overzetten, werkt hij perfect voor je Macbook Pro, iPad Pro of Mac Mini.

Met versie 3 kunnen ook twee monitoren (5K) of vier monitoren (4K) worden aangesloten.

Wat is een USB-C-connector?

USB-C is al een paar jaar de nieuwste USB-aansluiting op smartphones en laptops. De multifunctionele poort wordt gebruikt voor gegevensoverdracht en het opladen van apparaten. De USB-C poort is in veel opzichten een verbetering ten opzichte van de eerdere USB-A, Mini USB of Micro USB poorten. Hierdoor is de poort veel veelzijdiger, kleiner en klaar voor een toekomst met minder kabels en aansluitingen

Verschil met diverse USB-aansluitingen

Thunderbolt 3 is een protocol, terwijl USB-C de naam is van de kabelconnector en het bijbehorende apparaat. Een Thunderbolt 3-kabel heeft altijd ten minste één USB-C-aansluiting. USB Type-C biedt niet altijd ondersteuning voor het Thunderbolt 3-protocol.

Hoe zie je het verschil tussen Thunderbolt 3 en USB-C?

USB-C is de nieuwste versie van USB. Deze versie is te herkennen aan de ronde vorm van de connector. Wat de USB-C-poort kan (inschakelen), verschilt per apparaat. Thunderbolt 3 is een vorm van USB-C die gebruik maakt van een vaste set functies, zoals video-uitvoer, opladen, enz. Een overeenkomst tussen deze kabels is de ronde poortvorm. Een Thunderbolt 3-aansluiting kan worden gebruikt op een USB-C-apparaat en vice versa. Een Thunderbolt 3-poort kan meer aan dan een standaard USB-C-poort, namelijk 40 Gbps tegenover 10 Gbps.

Qua uiterlijk is het gemakkelijker te zien om welk type USB-C het gaat. Is er een bliksemschicht op de USB-C kabel betrokken? Vervolgens is het een Thunderbolt verbinding.

Bij SB Supply, bieden wij de volgende Thunderbolt modellen aan:

i-Tec Thunderbolt 3 Travel Dock Dual 4K Display zwart

i-Tec Thunderbolt 3 / USB-C Dual DisplayPort 4K Docking Station zwart

i-Tec Thunderbolt 3 Dual 4K Docking Station + USB-C / DP kabel zwart

i-Tec Thunderbolt 3 3x Display PD 96w Docking Station zwart

i-Tec USB-C Quattro Display PD 85w Docking Station zwart

i-Tec Thunderbolt 3 Metal PD Macbook Pro Docking Station zwart

 

Geplaatst in Algemeen door Swen Heijstee