iOS 14 & iPadOS 14 - Wat weten we over de nieuwe update?

Sinds het WWDC 2020 event van Apple weten we hoe het nieuwe iOS 14 eruit komt te zien. In deze blog bespreken we alle details over de innovaties die Apple heeft doorgevoerd in deze update. Geloof me, het zijn er nogal wat! We bespreken o.a. de widgets op het startscherm, de Library App, App Clips, Privacy, waarom ik serieus overweeg om AirPods Pro te kopen en nog veel meer!

Ook zullen we kort de iPad update iPadOS 14 en de nieuwe functies in Apple Arcade bespreken.

iOS 14 - wat is er nieuw?

Widgets op je thuisscherm

In iOS 14 kunnen widgets ook op je thuisscherm geplaatst worden! Ze zijn volledig opnieuw gedesignd en bevatten meer mogelijkheden en informatie dan ooit tevoren. De grootte en positie kunnen volledig worden ingedeeld zoals de gebruiker dat wil, zodat je je iPhone nog verder kan individualiseren.

Daarnaast kunnen er nu Smart Stacks gemaakt worden. Smart Stacks zijn meerdere widgets bij elkaar, bestaande uit jouw favoriete apps. Afhankelijk van het moment van de dag verschijnen de apps die je nodig hebt. 's Ochtends zal bijvoorbeeld de weer-app getoond worden en 's avonds je bewegingsrapport van de dag. 

App Library - nieuw in iOS 14

De App Library is een nieuwe, slimme functie van Apple die al je apps automatisch categoriseert zodat je sneller de juiste app kan vinden. De twee belangrijkste categorieën zijn: 1. "Suggesties"; de meest gebruikte apps, en 2. "Onlangs toegevoegd"; de nieuwste downloads. 

In iOS 14 kan je de App Library eenvoudig vinden door na de laatste pagina van je thuisscherm naar rechts te swipen. 

Wat verandert er aan Siri?

Als je op dit moment Siri opent op je iPhone neemt het heel je scherm in beslag. Daar komt verandering in met de iOS 14 software-update! De Siri functionaliteit opent in het midden van het scherm zodat je de openstaande app nog steeds kan zien en gebruiken. Dit bevordert je functionaliteit en maakt het gebruik van Siri een stuk minder storend. 

Siri's functionaliteit wordt ook nog eens uitgebreid met 20x meer kennis en je kan nu ook iMessage-voiceberichten versturen via Siri. 

Wat zijn App Clips? 

App Clips zijn fragmenten van een app die alle essentiële functies bevat zonder dat je de app volledig hoeft te downloaden. Scan een App-code en de App-clips worden geopend op je smartphone. Zo kan je alle belangrijkste functies gebruiken zonder je telefoongeheugen te vullen met volledige apps. Dit is natuurlijk super handig als je niet al te veel geheugen op je iPhone hebt, of als je incidenteel gebruik wil maken van een app (zoals een parkeerapp). Nog een bijkomend voordeel: App clips heeft super weinig tijd nodig om te laden!

AirPods en iOS 14 

Ook de AirPods zijn niet vergeten in de nieuwe software-update. Er zijn super toffe nieuwe functies ontwikkeld die met iOS 14 geïntroduceerd worden. De AirPods Pro worden uitgerust met surround sound. Bovendien schakelen je AirPods automatisch tussen apparaten. Superhandig als je bijvoorbeeld een iPhone en een MacBook of iPad tegelijkertijd gebruikt. Als je net klaar bent met een telefoongesprek op je iPhone en je gebruikt je iPad vervolgens om een film te kijken, zullen je AirPods automatisch en vloeiend overschakelen naar je iPad.

Privacy in iOS 14

Met iOS 14 komen Apple gebruikers nog meer te weten over welke app toegang heeft tot welke gegevens. Met de opnamemelding weet je precies wanneer een app je camera of microfoon gebruikt. Je kan er ook voor kiezen om alleen je geschatte locatie te delen (bijv. in weer-apps). 

Apple Translate 

Eindelijk! Ook Apple heeft vanaf iOS 14 een eigen vertaalapp. De enige vraag is of het de reeds bestaande vertaalprogramma's zoals Google Translate of DeepL kan evenaren, maar het ziet er veelbelovend uit. Met functies zoals conversatiemodus, offline-modus, favorieten en attentiemodus kan Apple jouw vertalingsbehoeften invullen. Eén ding hebben ze al mee: het is geïntegreerd in je Apple device.

Safari wordt nog beter

Het belangrijkste topic voor iOS 14 is privacy. Dat is ook terug te vinden in aanpassingen die worden doorgevoerd in Safari.

Met iOS 14 wordt er een bètaversie van de nieuwe Safari browser gelanceerd. In het begin is dat wel alleen beschikbaar in de VS en in Canada. Het aantal talen is ook nog beperkt (en nee, Nederlands zit daar nog niet bij). De verwachting is dat deze functie in toekomstige software-updates wordt uitgebreid naar meerdere landen en talen. 

Andere coole nieuwtjes in iOS 14

In de toekomst kan je je iPhone ook als autosleutel gebruiken! Zelfs het delen van je autosleutel met andere bestuurders is geen probleem, want je kan nu ook individuele bestuurdersprofielen aanmaken. Een van de eerste auto's die dit gaat ondersteunen is de BMW 5 serie (2021), die zelfs tot 5 uur na het leeglopen van de iPhone batterij nog geopend kan worden.

Een kleine, maar misschien wel superfijne innovatie is dat oproepen vanaf nu kleiner worden weergegeven. Ze nemen vanaf iOS 14 niet meer het hele scherm in beslag, maar verschijnen alleen nog maar als een kleine pop-up bovenin het scherm. Zo verlies je je productiviteit niet, of anders gezegd:

Picture in Picture wordt ook beschikbaar op de iPhone! Ook worden fietsroutes vanaf nu weergegeven in Kaarten. Je kan nu je routes plannen en als criteria 'onderweg opladen' opgeven, zodat je elektrische auto nooit met een lege accu komt te staan. Daarnaast zijn er voor sommige steden nu complete reisgidsen beschikbaar. 

iMessage zal ook veel veranderen. Je kan individuele gesprekken vastpinnen, zodat ze ten alle tijden in te zien zijn. Ook kan je nu individuen in groepen aanspreken.

En nog veel meer!

We hebben in deze blogpost maar een paar hoogtepunten besproken, want iOS 14 heeft nog veel meer te bieden! Een lijst met alle nieuwe functies vind je hier.

Wanneer komt iOS 14? 

iOS 14 ongeveer tegelijkertijd met de nieuwe iPhones beschikbaar zijn. Normaliter worden de iPhones geïntroduceerd in het najaar, rond september 2020. De verwachting is dat vrij snel daarna iOS 14 te downloaden is.

iPadOS 14

iPadOS 14 en iOS 14 

Veel functies van iOS 14 zijn ook beschikbaar op het besturingssysteem voor de iPad: iPadOS 14. De widgets, App Library, Siri-updates en ook de vernieuwing van telefoonoproepen zullen ook beschikbaar zijn op iPadOS 14. 

Scribble 

iPad Scribble is een uitbreiding voor de Apple Pencil. Met iPadOS 14 kan je bijvoorbeeld schrijven in het zoekscherm en wordt dat automatisch omgezet naar digitale tekst. Je kan eenvoudig handgeschreven tekst in notities markeren en bewerken. Ook kan handgeschreven tekst gemakkelijk worden gekopieerd naar documenten.

Apple Arcade 

Apple Arcade krijgt met de software-update ook een opknapbeurt. Gamers zullen een nog betere game-ervaring hebben met de update. Een muis en toetsenbord kunnen zonder problemen worden gebruikt op een iPad, wat Apple Arcade en gamers klaar maakt voor het grote werk.

Ontdek hier onze gaming controllers! 

Ontdek hier onze gaming muizen!

En nog meer!

We hebben in deze blog een paar hoogtepunten uitgelicht, maar iPadOS 14 kent nog veel meer vernieuwingen. Klik hier voor een lijst met alle vernieuwingen.

Geplaatst in iPhone iPad door Stan van Elk