Mijn gamestoel piept en kraakt, wat moet ik doen?

Mijn gamestoel piept, wat moet ik doen?

Niemand hoort graag piepende en/of krakende geluiden, zeker niet in een gamekamer waar je tijdens het game voortdurend beweegt om comfortabel te zitten. Maar de trieste realiteit van veel gamestoelen is dat ze na een tijdje, of zelfs zodra je ze ontvangt, beginnen te piepen of kraken. Het is logisch dat dit op een gegeven moment vervelend wordt, maar er zijn veel dingen die je kunt doen om dit ongemak te voorkomen. In deze blogpost laten we je zien hoe je kunt voorkomen dat je gamestoel gaat piepen, zodat je de gefocuste pro-gamer wordt die je altijd al wilde zijn.

Het piepen of kraken kan komen door de structuur van de stoel of door schroeven die misschien wat strakker moeten worden aangedraaid. Al met al zijn er veel dingen die je kunt doen om het te verhelpen, het is immers het proberen waard.

Stap 1 : Identificeer waar het piepende/krakende geluid vandaan komt.

Voordat je het probleem aanpakt, moet je precies weten waar het vandaan komt. Een goede manier om dat te doen is meerdere keren van en op de stoel te gaan zitten, erop te bewegen, de rugleuning een paar keer te verstellen en te luisteren waar het geluid vandaan komt. Je kunt ook proberen de stoel heen en weer te bewegen en door de kamer te glijden om te zien of het geluid van de wieltjes komt. Je kunt ook de hoogte van de stoel aanpassen om te zien of het probleem misschien door de gaslift komt.

Het piepende geluid komt vaak van een, of meerdere, van de volgende lijst:

  • De rugleuning
  • De gaslift 
  • De bouten en schroeven (als ze te los of te vast zitten)
  • De wielen

Stap 2 : Controleer de bij de stoelen geleverde handleiding.

Zodra je de bron van het geluid hebt geïdentificeerd, raadpleegt dan eerst opnieuw de gids om te zien of je tijdens de montage stappen hebt gemist. Het is van cruciaal belang dat je de gids stap voor stap volgt. Zodra je hebt bevestigd dat alles precies op de juiste plaats zit, kun je verdergaan met stap 3.

Stap 3: Smeren.

Wij raden je aan WD-40 te gebruiken voor dit proces.

Breng wat smeervet of spray aan op de plek van het piepende of krakende geluid. Dit helpt om de verbindingen soepeler en losser te maken. Zoals je weet, is wrijving de belangrijkste oorzaak van piepen. Als elementen in je gamestoel hard tegen elkaar wrijven, kan de wrijving niet alleen een onaangenaam geluid maken, maar er ook toe leiden dat de stoel snel scheurt en slijt.

Gebruik een geschikte smeerolie voor de schroeven en bouten. Als het geluid stopt na deze stap kun je hier stoppen. Als het blijft ga dan verder met de volgende stap.

Stap 4 : Verwijder de schroeven en bouten voor het smeren.

Als het geluid nog steeds aanhoudt, bestaat de kans dat het smeren dieper in de stoel moet gebeuren. Daarvoor adviseren wij je de bouten en schroeven te verwijderen voordat je het smeermiddel aanbrengt.

Stap 5 : Smeer je rugleuning in.

De meeste eigenaren van een gamestoel zeggen dat het piepende/krakende geluid ontstaat wanneer ze achterover leunen op de stoel. Als dit bij jou ook het geval is, pak dan je smeermiddel en gebruik het op de plaats waar het uiteinde van de veer de behuizing raakt.

Breng het aan op de veerspanning van de stoel die zich in de behuizing van de draaiknop van je stoel bevindt. Draai de draaiknop van de stoel los en verwijder hem om de olie rechtstreeks in de behuizing te spuiten.

Stap 6: Zijn de wielen het probleem?

Spuit het smeermiddel op elk wiel, als het geluid aanhoudt, moet je misschien een nieuw stel wielen aanschaffen.

Stap 7 : Probeer geen intensief onderhoud uit te voeren als je niet gekwalificeerd bent.

Het repareren van een gamestoel kan een gemakkelijke taak zijn als het probleem alleen aan de oppervlakte ligt. Deze problemen zijn meestal gemakkelijk te identificeren en een snelle oplossing zoals smeermiddel kan worden gebruikt. Maar als je niet zeker weet waar het geluid vandaan komt of als de bovenstaande stappen niet helpen, dan is het belangrijk om niet verder te gaan met reperaties, omdat je dan meer schade zou kunnen veroorzaken. 

Stap 8: Voorzorgsmaatregelen

Het is ook belangrijk te weten dat zelfs de sterkste en duurzaamste gamestoelmodellen lijden aan slijtage. Het meest effectief is om voorzichtig met je stoel om te gaan. Ga daarom altijd voorzichtig met je gamestoel om, zo kun je hem langer houden.

Zorg ervoor dat je de juiste gamestoel voor de gebruiker koopt. De grootte en gewicht zijn belangrijk als het op deze producten aankomt, aangezien elke gaming chair een andere capaciteit heeft. Ook je lengte speelt een grote rol, niet alleen bij het onderhoud van je stoel maar ook bij je gezondheid in het algemeen.

Volg de montagehandleiding die bij de stoel wordt geleverd en bewaar de deze voor toekomstig gebruik.

Geplaatst in Algemeen door Swen Heijstee