WWDC21 - Apple-event 2021 - Wat gebeurt er in 2021 bij Apple?

De Worldwide Developers Conference 2021 (kortweg WWDC21), misschien wel het belangrijkste Apple-evenement in 2021, is voorbij. In dit blogbericht vind je alle belangrijke informatie en innovaties die we van Apple kunnen verwachten. Van iOS 15 tot iPadOS en macOS.

Dit is wat er aan zit te komen voor de iPhone! iOS 15

Maps 

Kaarten krijgt opnieuw een nieuwe functie, deze keer is het een intuïtief 3D-ontwerp. In gewoon Nederlands betekent dit dat je je weg op deze kaarten beter kunt vinden, dankzij meer gedetailleerde straten, buurten, bomen en meer. 3D-voorstellingen van oriëntatiepunten zijn ook beschikbaar ter oriëntatie. 

De navigatiefunctie voor bestuurders is verbeterd, met meer details voor afslagen, trottoirs, fietspaden. Perspectief op wegniveau helpt bij complexe afritten en opritten.

De begeleiding voor voetgangers is ook verbeterd, zodat je nog beter op je bestemming kunt komen met stapsgewijze instructies in combinatie met AR. 

Er zijn nu ook meldingen mogelijk die laten zien wanneer je bijna je station hebt bereikt (in het openbaar vervoer). 

Safari  

Safari krijgt ook een make-over. De tabbladbalk bevindt zich onderaan het scherm, je kunt tabbladgroepen aanmaken (vergelijkbaar met een bord op Pinterest), browserextensies voor Safari zijn nu ook te installeren op de iPhone en spraakgestuurd zoeken zou met de aankomende update ook mogelijk moeten zijn.

Live Text 

Live Text maakt informatie uit afbeeldingen toegankelijk, zodat je kunt bellen, een e-mail kunt schrijven of naar een adres kunt navigeren door simpelweg op de gemarkeerde tekst op de afbeelding te klikken.

Het systeem werkt ook in de Camera-app en ondersteunt live vertalingen voor Engels, Frans, Italiaans, Duits, Portugees en Spaans.

Visual Look Up

Visual Look Up werkt volgens een soortgelijk principe als Live Text. Je kunt op gemarkeerde objecten in een afbeelding klikken om er meer informatie over te krijgen. Als je bijvoorbeeld naar een foto van lavendel kijkt, kun je erop klikken en meer informatie over lavendel krijgen. 

FaceTime

Met Share Play brengt Apple bijna alle functies van videoconferencing naar FaceTime. Nu kun je samen met familie of vrienden series kijken, naar muziek luisteren en zelfs het scherm van je toestel delen. 

Speciale audio komt ook naar FaceTime, dat weten we al van de nieuwe iMac. Alle informatie over de nieuwe iMac vind je in onze blogpost over de nieuwste iMac's

Voor een beter overzicht in FaceTime-gesprekken biedt de nieuwe "Grid View", zodat je alle deelnemers naast/onder elkaar kunt zien in vakjes van dezelfde grootte. 

Ook de portretmodus komt met de update, zodat de achtergrond wazig is, maar jou wel duidelijk wordt weergegeven. Je kunt ook filteren wat de microfoon uitzendt (alle geluiden of alleen je stem). Uitnodigingslinks zijn nu ook mogelijk, zodat FaceTime ook op niet-Apple-apparaten kan worden gebruikt! 

Andere innovaties 

Berichten zullen binnenkort een "Gedeelde met u" sectie hebben. Er zijn nieuwe memoji opties om ze nog inclusiever te maken. 

De focusmodus komt ook naar de iPhone, zodat je de meldingsfunctie kunt aanpassen voor bepaalde situaties (zoals autorijden of leren) en dat ook kunt instellen als status bij berichten. 

Meldingen worden ook vernieuwd, krijgen een nieuw uiterlijk en een overzichtsoptie.

Wallet wordt uitgebreid met ID-kaarten, paspoorten en sleutelkaarten (voor thuis of hotelkamers). 

Spotlight Search geeft nu meer informatie en je kunt nu ook je eigen foto's doorzoeken.

Er komen ook enkele nieuwe functies voor foto's: betere interface voor herinneringen en personaliseerbare nummers voor geheugencompilaties.  

Privacy verandert ook, er zijn app privacy rapporten met de nieuwe update, zodat je kunt bijhouden welke apps toegang hebben gehad tot welke gegevens en wanneer. 

Vind de juiste accessoires voor jouw iPhone!

Wat komt er voor de iPad - iPadOS 2021

App Galerij en Widgets 

Waarschijnlijk de belangrijkste nieuwe functie die tijdens WWDC21 werd aangekondigd, is dat de App Gallery en Widgets nu ook binnenkort beschikbaar zullen zijn op de iPad! De Widgets en App Gallery werden vorig jaar samen met iOS 14 geïntroduceerd op de iPhone en lijken zo'n hit bij gebruikers dat ze nu ook naar alle iPads komen. 

Multitasking

Multitasking moet nog makkelijker worden op de iPad. Dit zou moeten werken via een nieuw multitasking-menu, waarmee je kunt werken in het "Volledig scherm", "Gesplitst scherm" of "Middenvenster", zodat je in meerdere apps tegelijk kunt werken en er gemakkelijk tussen kunt schakelen. 

In de nieuwe "Center Window"-modus kun je in één app werken en de andere op de achtergrond blijven bekijken. Met de nieuwe "Plank"-functie kun je gemakkelijk en snel alle apps zien die momenteel op de achtergrond actief zijn. In de App Switcher wordt het maken van "gesplitste schermen" veel eenvoudiger. Toetsenbordsnelkoppelingen komen ook naar de iPad.

Andere 

Met Snelle notities kun je notities maken in elke app. Sleep Snelle notities vanuit het controlecentrum naar een hoek en je kunt aan de slag. 

Alle FaceTime-, Berichten-, Focus-, Berichten-, Safari-, Kaarten-, Live Tekst-, Visual Look Up-, Spotlight- en Foto-updates van iOS 15 komen naar iPadOS.

Swift Playgrounds maakt het supergemakkelijk (zelfs als beginner) om apps te ontwikkelen op iPad. 

Vind hier alle accessoires voor de iPad

Wat is er nieuw op de Apple Watch - watchOS 2021

Foto's en Apple Watch 

Met de aankomende update kun je foto's van iPhone als achtergrond instellen, dynamische en meerlaagse effecten zullen ook mogelijk zijn. Hoogtepunten en herinneringen van foto's worden gesynchroniseerd met het beeld-in-beeld-effect op je Apple Watch, zodat je je foto's ook kunt delen in berichten via de Apple Watch. 

Home en Apple Watch

Als een van je slimme apparaten online is, zal je Apple Watch dit detecteren en commando's voorstellen (bijvoorbeeld, als een deurbel is aangesloten: 'open deur' of 'doe de ingangsverlichting aan'). Je kunt nu ook al je beveiligingscamera's zien op de Apple Watch. 

Ook in het Control Center kan de Apple Watch voortaan suggesties doen voor scènes, op basis van de tijd. En de huidige instellingen van het aangesloten apparaat worden weergegeven als pictogrammen. 

Wallet en Apple Watch 

De Wallet verenigt in de toekomst: huissleutels, autosleutels, ID's, geldkaarten en nog veel meer. Maar dat niet alleen, je Apple Watch herkent ook wanneer je in de buurt van je auto bent en ontgrendelt hem. 

De voordeursleutel is ook beschikbaar zoals vermeld en je kunt hem delen met vrienden en familie!

Health 

Mindfulness is de vernieuwde Breath app, er zijn hier ook nieuwe animaties om te helpen bij meditatie. Ook worden de minuten die je in de app doorbrengt opgeslagen en kunnen ze op elk moment worden geraadpleegd. 

De Sleep-app kan nu ook laten zien hoe diep je slaapt en je hebt toegang tot slaapgegevens op verschillende apparaten. 

Pilates en Tai-Chi worden toegevoegd aan de fitness-app, en er komen ook nieuwe Star Trainers naar Apple Fitness+.

Heir vind je alle Apple Watch accessoires of vind jouw perfecte Apple Watch bandje

macOS - dit is nieuw

iCloud+

Met iCloud+ beschik je over alles wat je van iCloud gewend bent, plus nieuwe functies zoals iCloud Private Relay en Hide my Email.

Hide my Email genereert onmiddellijk unieke, willekeurige e-mailadressen die worden doorgestuurd naar je persoonlijke inbox - zodat je je echte e-mailadres niet hoeft te onthullen als je een formulier op het web invult of je aanmeldt voor een nieuwsbrief. Verberg mijn e-mail is ingebouwd in Mail, Safari en iCloud-voorkeuren.

iCloud Private Relay is een dienst waarmee je verbinding kunt maken met vrijwel elk netwerk en op een nog veiligere en privatere manier in Safari kunt surfen. Het zorgt ervoor dat het verkeer dat je apparaat verlaat, wordt versleuteld en maakt gebruik van twee afzonderlijke internetrelais, zodat niemand jouw IP-adres, locatie en zoekactiviteiten kan gebruiken om een gedetailleerd profiel van je op te bouwen. Het heeft dus vrijwel alle kenmerken van een VPN.

Andere innovaties 

Snelkoppelingen en AirPlay zijn met de nieuwe update beschikbaar op Mac.

Ook de iOS/iPadOS-updates voor FaceTime, Berichten, Safari, Focusmodus, Snelle notities, Universele bediening, Live tekst, Kaarten en Privacy zijn met de update toegankelijk op Macs.

Hier vind je de Mac-accessoires die bij jou passen!

Geplaatst in iPhone door Swen Heijstee