Apple AirPods Max - Luxe of simpelweg overpriced?

AirPods, AirPods 2, AirPods Pro, en nu ook AirPods Max. Apple probeert nu ook de over-ear markt te veroveren. De hoofdtelefoon zou een trotse €629 kosten en is vanaf 15.12.2020 in Nederland verkrijgbaar in 5 kleuren (Space Grey, Zilver, Groen, Hemelsblauw, Roze). Bij deze prijs reist natuurlijk de vraag: 'Is de prijs gerechtvaardigd of zijn ze gewoon te duur?' Alles wat je moet weten over de nieuwste release van Apple en of de aankoop de moeite waard is, vind je in deze blogpost. 

Design Apple AirPods Max

Apple staat bekend om zijn unieke ontwerpen. De AirPods Max zijn in overeenstemming met de kenmerkende simplistische en elegante esthetiek van Apple. Deze hoofdtelefoon is de perfecte mix van design en functionaliteit. De hoofdband is bedekt met ademend gaas, zodat er minder druk op het hoofd van de gebruiker is. Het roestvrijstalen frame met telescopische armen stelt de AirPods Max in staat zich aan te passen aan verschillende hoofdvormen.

De oorschelpen zijn gemaakt van geanodiseerd aluminium, door het anodiseringsproces wordt het aluminium beschermd, wordt het corrosiebestendiger en blijft het langer mooi. De kussens van de oorschelpen zijn gemaakt van akoestisch traagschuim, wat volgens Apple resulteert in een goede afdichting en een ongelooflijk geluid.

Met de Digital Crown, een kleine knop op de rechter oorschelp, kun je het volume aanpassen, schakelen tussen nummers, oproepen beantwoorden, berichten ophalen (en laten beantwoorden door Siri) en Siri activeren.

Technische Features der AirPods Max

  • Hi-Fi Audio 
  • Ruisonderdrukking met doorzichtigheidsmodus
  • Adaptive EQ
  • Surround Sound 
  • Computationele audio
  • 3D Audio met Dynamic Head Tracking 

Hi-Fi of High End Audio verwijst naar de kenmerken van de AirPods Max die worden bereikt door de krachtige H1-chips met 10 audiokernen.
Anti-ruisonderdrukking van extern geluid, met als resultaat (volgens Apple) een toonaangevende ruisonderdrukking in de industrie. In de transparantiemodus kan je echter nog steeds normaal met je omgeving communiceren zonder de hoofdtelefoon af te zetten. Adaptieve EQ past het geluid de pasvorm en de afdichting van het individu aan, voor de best mogelijke audio-ervaring. Surroundgeluid met een bioscoopgevoel wordt gecreëerd door dynamische headtracking. Met behulp van gyro- en versnellingsmetersensoren houdt AirPods Max de beweging van je hoofd en iPhone of iPad bij en koppelt het geluid eraan.
Elk detail moet zonder vervorming te horen zijn met deze hoofdtelefoon, dankzij de dynamische drivers.

Meer kenmerken 

Overschakelen

Het koppelen van de AirPods Max is ongelooflijk eenvoudig, je plaatst ze gewoon naast je toestel en klikt op 'Connect'. De hoofdtelefoon heeft een ingebouwde detectie op het hoofd en schakelt automatisch tussen je apparaten zoals bij de AirPods Pro. Deze verandering kwam met de iOS 14 update - lees onze blogpost hierover: Nieuwe iPhone Software iOS 14 - iPadOS 14 - Wat we weten sinds WWDC 2020. 

Leveringsomvang

  • AirPods Max
  • Smart Case (batterijbesparing)
  • Lightning naar USB-C kabel 

Levensduur van de batterij

Volgens Apple moet de batterij van de AirPods Max tot 20 uur meegaan (met actieve ruisonderdrukking). De Smart Case zet de hoofdtelefoon in een batterijbesparende modus. Met een laadtijd van slechts 5 minuten kan een afspeeltijd van 1,5 uur worden bereikt. Dat is nodig, want een audiokabel is niet inbegrepen en verschijnt niet op de Nederlandse Apple website. Een dergelijke kabel wordt echter verondersteld beschikbaar te zijn als een add-on in andere landen. 

AirPods Max - luxe of gewoon te duur? 

Bijna alle functies van de AirPods Max zijn ook opgenomen in andere, veel goedkopere hoofdtelefoons. Maar uit ervaring kan Apple bestaande functies verbeteren en een aantal ervan naar een nieuw niveau tillen. Apple brengt deze functies naar een nieuwe groep klanten die misschien nog niet eerder aan een dergelijke hoofdtelefoon hebben gedacht.

Het valt niet te ontkennen dat de status en de luxecomponent met dit product resoneert, en dat is waar het iPhone bedrijf op rekent. De voormalige high-end hoofdtelefoon marktleider Beats neigt meer en meer naar budgetvriendelijke modellen.

De AirPods Max zijn alleen de moeite waard als je al in het bezit bent van ten minste één product uit de Apple-familie, omdat ze hun potentieel alleen kunnen ontwikkelen in combinatie met iOS-apparaten (of Macs). 

Of de luxe het waard is, moet iedereen zelf beslissen. We zijn in ieder geval nieuwsgierig!