Is mijn iPhone 14 waterdicht?

De iPhone 14 van Apple komt met nieuwe en verschillende functies. Zo heeft het een betere camera dan zijn voorgangers en zit er de nieuwste IOS 16 op, maar is deze telefoon ook beter bestendig tegen water en stof en hoe bestendig is deze telefoon dan eigenlijk?

Welke IP-classificatie heeft mijn iPhone?

Alle iPhone 14 modellen hebben een IP68-classificatie. Deze classificatie geeft aan hoe waterproef de iPhone is. Met de IP68-classificatie kan de iPhone 14 maximaal 30 minuten onder water blijven, met een maximale diepte van 6 meter. Dit geldt wel voor een iPhone in perfecte conditie. Kleine schades zoals barsten en krasjes kunnen de diepte en het aantal minuten aanzienlijk verminderen van de smartphone. De IP-classificatie geeft niet alleen aan hoe watervast een telefoon is, de classificatie geeft ook aan hoe stofbestendig jouw telefoon is. 

Nieuwe functies van de iPhone 14

Je kent het wel, je telefoon is nat geregend en hierdoor is een appje sturen een stuk lastiger geworden. Je klikt op één letter en krijgt er vervolgens twee voor terug. Om dit te voorkomen heeft Apple in hun nieuwe iPhone 14 de drukgevoeligheid van het scherm aangepast. Het scherm reageert op de kracht die wordt uitgeoefend tijdens het tikken op het scherm. Hierdoor kun je zonder moeite op je iPhone appjes versturen terwijl het scherm vochtig is. Dit betekend echter niet dat de iPhone 14 van Apple waterdicht is. 

Wat te doen bij waterschade?

Schakel ten eerste je telefoon zo snel mogelijk uit, hierdoor voorkom je kortsluitingen. Als je iPhone aan het opladen is, haal die dan zo snel mogelijk uit de oplader. Probeer daarna je iPhone droog te deppen met een vezeldoekje. Het is belangrijk om je SIM kaart eruit te halen, omdat water in kleine hoekjes en gaatjes kan blijven zitten. Dit zijn natuurlijk maatregelen voor kleine waterschades als je iPhone ergere water schade heeft opgelopen raadplegen we een professional aan. 

Hoe maak ik mijn smartphone schoon/droog?

Water in oplaadpoort 

 1. Zorg ervoor dat de oplaadpoort naar beneden gericht is
 2. Tik je smartphone voorzichtig tegen je hand om overtollig vloeistof te verwijderen 
 3. Leg je telefoon in een droge ruimte en laat de telefoon daar minimaal 30 minuten drogen
 4. Als je nog steeds een foutmelding krijgt, laat de telefoon verder drogen tot dat je geen foutmelding meer ziet 

Dingen die je niet moet doen

 • Ga NIET met een warmtebron, zoals een föhn je smartphone drogen. 
 • Ga NIET met wattenstaafjes of papieren doekjes in de oplaadpoort 
 • Leg NIET je telefoon in rijst. Kleine stukjes rijst kunnen namelijk in de oplaadpoort komen. 

Water in speakers

 1. Zorg ervoor dat de speakers naar beneden zijn gericht
 2. Maak gebruik van de volgende YouTube video, LINK
 3. Zet de video aan, vibraties in de video zorgen ervoor dat het water uit de speakers trilt 
 4. Dep het water dat uit de speakers is gekomen af met een vezeldoek

Stof in oplaadpoort

 1. Schijn met een (zak)lamp op de oplaadpoort, zodat je het goed kunt zien
 2. Duw met de tandenstoker of satéprikker het stof naar buiten. Als het goed is zie je pluisjes en stofdeeltjes naar buiten komen
 3. Om eventueel het laatste beetje viezigheid eruit te krijgen kun je blazen of gebruik maken van perslucht

Dingen die je niet moet doen

 • Ga NIET met een warmtebron, zoals een föhn je smartphone drogen. 
 • Ga NIET met een tandenstoker of satéprikker in de speakers prikken om zo het stof eruit te krijgen

Stof in speakers

 1. Pak een tandenborstel 
 2. Wrijf de tandenborstel voorzichtig langs de speakers 
 3. Om overtollig stof en vuil te verwijderen kun je in de speakers blazen 

Zijn er waterdichte iPhones?

Er bestaat op dit moment geen iPhone die volledig waterdicht is. De iPhones zijn waterproof gemaakt om de telefoons te beschermen tegen kleine waterschades. Deze kleine waterschades zijn tegen de douche, regen, in het zwembad, ongelukjes op het strand en in een bar. De waterdichtheid van de iPhone kan ervoor zorgen om grotere schades te voorkomen. Wat je kunt doen om waterschade te voorkomen is een beschermende hoes bestellen van Catalyst. De hoesjes van Catalyst zijn er voor alle Apple-producten. Klik op foto hierbeneden om ons assoriment in Catalyst.

Is mijn iPhone 14 nou waterdicht?

De iPhone 14 heeft een IP-classificatie van IP68. Hiermee kan de telefoon 30 minuten onderwater blijven op een diepte van 6 meter. De diepte en het aantal minuten kunnen verminderd worden als jouw iPhone eventuele barsten of krasjes heeft. Dit betekent dus dat de iPhone 14 niet volledig waterdicht is, maar de smartphone is wel waterbestendig. Dit houdt in dat de smartphone tegen lichte waterschade kan. Denk aan regendruppels, een keer laten vallen in bad, water overheen morsen. Dit zorgt er echter wel voor dat de telefoon sneller slijt.

Geplaatst in iPhone door Dries Hoefnagels