Is mijn iPhone 12 waterdicht?

Een leven zonder smartphone is moeilijk voor te stellen. Of het nu voor het dagelijks leven, het werk of hobby's is, we gebruiken onze smartphone voor alles. Om jarenlang gebruik te maken van je iPhone is het belangrijk te weten aan welke gevaren je je iPhone liever niet blootstelt. Vandaar de vraag: Is mijn iPhone 12 waterdicht? Of alleen waterbestendig? Waar nou precies het verschil ligt en of je je iPhone 12 zorgeloos mee kunt nemen naar het strand of zelfs het water in, leggen we in deze blog uit!

Wat is het verschil tussen waterdicht en waterbestendig?

Allereerst is het belangrijk om te weten wat waterdicht en waterbestendig precies betekent. Vaak wordt waterdicht en waterbestendig als synoniem gebruikt, maar dat is dus onjuist. Wij leggen het verschil uit en vertellen of jouw iPhone 12 waterdicht of waterbestendig is!

Wat betekent waterbestendig?

Hoewel het misschien niet zo klinkt, is waterbestendig het laagste niveau van bescherming tegen water. Waterbestendig betekent alleen dat het toestel zo ontworpen is dat er geen water in kan komen. Aangezien er verschillende niveaus van waterbestendigheid zijn, betekent waterbestendigheid niet dat het indringen van water voor 100% vermeden kan worden. Bij een lage waterbestendigheid kan dit bijvoorbeeld betekenen dat de smartphone alleen bedekt is met een beschermend laagje, dat ervoor zorgt dat kleine hoeveelheden water er af kan ''rollen''. Dit vergroot de overlevingskans van de smartphone als deze kortstondig in contact komt met een kleine hoeveelheid water, zoals zweet tijdens het sporten of een beetje regen. 

Wat betekent waterdicht?

De termen waterdicht en waterproof worden vaak gebruikt bij smartphones of andere elektronische apparaten. Het is daarbij belangrijk te weten dat deze term geen uniforme betekenis heeft en dat er op dit moment geen industrienorm is vastgesteld voor waterdichtheid van een technisch hulpmiddel. De dichtstbijzijnde norm die momenteel beschikbaar is, is de Ingress Protection Rating Scale (ofwel IP-code).

Hoe waterbestendig is mijn iPhone?

Apple biedt sinds de iPhone 7 waterbescherming voor haar iPhones aan. Het is belangrijk de IP-code te kennen, omdat deze code meer informatie geeft over hoe waterbestendig je iPhone is.

Welke modellen hebben een IP67?

De eerste iPhone-modellen die waren uitgerust met waterbescherming hadden de aanduiding IP67. Sindsdien zijn er verbeterde beschermingsniveaus en momenteel hanteert Apple de norm IP68. Alle modellen die ''slechts'' een IP67 label hebben zijn:

- iPhone SE 2020 
- iPhone XR
- iPhone XS en iPhone XS Max
- iPhone X
- iPhone 8 en iPhone 8 Plus
- iPhone 7 en iPhone 7 Plus 

Hoe goed is een iPhone met een IP67 label beschermt tegen water?

IP67 betekent niet dat je zorgeloos met je iPhone kunt gaan duiken om mooie foto's te schieten. Ook al bewijst de IP67-classificatie dat het toestel waterbestendig is, toch moet je op bepaalde factoren letten. IP67 betekent simpelweg dat je iPhone maximaal 30 minuten onder water kan blijven op een maximale diepte van 1 meter. Deze bescherming verdwijnt echter na enkele jaren of misschien wel maanden.

Welke iPhones hebben IP68?

Sinds de iPhone 11-serie zijn iPhones uitgerust met de hogere beschermingsnorm IP68. Deze iPhones hebben het IP68 label:

- iPhone 11
- iPhone 11 Pro en iPhone 11 Pro Max
- iPhone 12 Mini
- iPhone 12
- iPhone 12 Pro en iPhone 12 Pro Max

Hoe goed is een iPhone met een IP68 label beschermt tegen water?

De IP68 is één niveau hoger dan IP67. De 6 betekent dat het toestel volledig beschermd is tegen stof. De 8 betekent dat het toestel zonder problemen enige tijd onder water kan overleven. Apple zegt zelf dat iPhones met IP68 gemakkelijk maximaal 30 minuten op een diepte van maximaal 4 meter kunnen overleven.

Conclusie voor de iPhone 12

De iPhone 12 heeft een IP68-rating. Wat dit betekent heb je hierboven kunnen lezen. Het is echter belangrijk om te weten dat Apple zelf niet aanbeveelt om je iPhone specifiek onder water te gebruiken. Ook al is water nu geen grote bedreiging meer voor je iPhone, het kan nog steeds schade veroorzaken. Daarbij is het ook belangrijk om te weten dat de bescherming na een paar jaar afneemt.

iphone-12-mini-waterdicht-ctaiphone-12-waterdichtiphone-12-pro-waterdichtiphone-12-pro-max-waterdicht

Mag Apple de iPhone 12 aanprijzen als waterdicht?

Aangezien Apple iPhones een bepaalde standaard van waterbescherming bieden, kunnen zij hier natuurlijk reclame voor maken. Het is hierbij natuurlijk van belang dat Apple niet mag beweren dat hun iPhones volledig waterdicht zijn. 

Is Apple aansprakelijk voor waterschade?

Nee! Apple heeft in alle iPhones een chip ingebouwd die zeer gevoelig is voor water. Hiermee kan de Apple-medewerker direct zien of er vloeistoffen in de iPhone zijn binnengedrongen. Aangezien de waterbescherming na lang gebruik van de iPhone kan verzwakken, heb je dus geen garantie meer, ook al heeft de iPhone echt maar 30 minuten onderwater gebruikt. Als je meer wil weten over garantie en waterschade bij Apple, klik dan hier.

Hoe bescherm ik mijn iPhone 12 echt tegen water?

Als je echt het zekere voor het onzekere wil nemen, om toch je iPhone 12 onder water te kunnen gebruiken, dan moet je investeren in een waterdichte case. Dit garandeert dat water je iPhone niet kan beschadigen. 

iphone-12-waterdicht-cta-banner

Catalyst Waterproof hoesje voor de iPhone 12

Als je op volledige bescherming wil vertrouwen, moet je zeker op Catalyst vertrouwen. De hoesjes van Catalyst zijn al jaren een absolute bestseller en dat is ook voor niets. Deze hoesjes bieden een ongekend goede bescherming tegen stof, vuil en water. Het grote voordeel van deze hoesjes is dat je ze gemakkelijk kunt wassen, water en zeep hebben totaal geen invloed op deze hoesjes. Zo kan je je hoesje ook goed desinfecteren!

Bekijk het hoesje hier: Catalyst waterproof case iPhone 12 zwart

Zandafstotend, waterdicht en stofdicht - alles in één hoesje

Wij hebben reeds uitgelegd waarom een waterdichte behuizing voordelig is, maar zand en stof kunnen ook een groot gevaar zijn voor je iPhone. Met Catalyst is bescherming tegen stof, vuil en zand net dat beetje extra dat een enorm verschil maakt. Catalyst hoesjes bieden een Allround bescherming voor je nieuwe iPhone 12.

Klik op je iPhone-model om direct naar de productpagina van het bijpassende Catalyst product te gaan:

iPhone 12 - iPhone 12 Pro - iPhone 12 Pro Max - iPhone 12 Mini 

iPhone 11 - iPhone 11 Pro - iPhone 11 Pro Max

Wat moet ik doen als mijn iPhone in het water valt?

1. Als er een andere vloeistof dan water op de iPhone spat, spoel het voorzichtig af met kraanwater.

2. Veeg de iPhone af met een zachte, pluisvrije doek. Zorg ervoor dat de iPhone droog is voordat je de Simkaart gleuf opent.

Als je je iPhone wil drogen, tik hem dan zachtjes tegen je hand met de Lightning-connector naar beneden om overtollig vloeistof te verwijderen. Laat je iPhone op een droge plaats met een beetje frisse lucht liggen. Plaats je iPhone voor een ventilator die frisse lucht rechtstreeks in de Lightning-connector blaast om het droogproces te versnellen. 

Droog je iPhone niet met een externe warmtebron of doormiddel van een wattenstaafje of papieren handdoekje in de Lightning-connector te steken.

Geplaatst in iPhone door Swen Heijstee