Playstation 5 vs Xbox Series X Vergelijking

Als je de PS5- en Xbox X-serie consoles vergelijkt, zijn er veel punten van aandacht. Naarmate de introductie van de volgende generatie dichterbij komt, komt er steeds meer informatie. De volgende generatie draait om kracht, snelheid en verbluffende graphics. Wat betreft de interne specificaties liggen de PS5- en Xbox-serie niet ver uit elkaar.

Onlangs hebben we gezien dat beide bedrijven proberen hun consoles te differentiëren met hun verschillende ontwerpen en zeer verschillende benaderingen van de volgende generatie exclusieve producten. Voor deze generatie gaat Microsoft in eerste instantie af van exclusieve X-serie spellen om zich te richten op Game Pass en universele spellen. Terwijl Sony vol overtuiging is en blijft voortbouwen op de kracht van zijn vroege opstelling met exclusieve PS5-games die gebruik zullen maken van de prestaties van de console en de eigenschappen van zijn nieuwe DualSense-controller.

Xbox-Serie X vs. PS5: Belangrijke informatie

De Xbox Series X en PlayStation 5 zijn de volgende generatie gameconsoles van Microsoft en Sony, waarvan wordt verwacht dat ze grafisch nog betere game-ervaringen opleveren dan ooit tevoren.
Xbox Serie X en PS5 release datums: Sony en Microsoft hebben de "Holiday 2020" release datums tussen oktober en december bevestigd.

Welke PS5 / Xbox-games?

Ten eerste heeft Microsoft bevestigd dat Halo Infinite (Halo 6) niet langer een lanceringstitel voor Xbox Series X zal zijn. De Halo-franchise is een grote verkoper voor Microsoft maar zullen ze dus later uitbrengen. Verder kennen we Senua's Saga: Hellblade II en Assassin's Creed Valhalla. Een recente onthulling van Xbox Series X-gameplay toonde ook een aantal Xbox Series X-games van derden waaronder Vampire: the Masquerade, Bloodlines 2, Yakuza: Like A Dragon, Dirt 5 en The Medium. Nog spannender was de aankondiging van een herstart van de Fable series tijdens de spelshowcase van Microsoft. Verder werd een nieuwe Forza game en een middeleeuwse fantasy-RPG van Obsidian genaamd Avowed onthuld.

Wat betreft PS5-games , we kennen nu een paar van de lanceringsgames met veel meer titels die een paar maanden na de console zelf zullen verschijnen. Onder de lanceringsgames bevinden zich Astro's Playroom die vooraf op elke console zal worden geïnstalleerd. We zullen waarschijnlijk op de eerste dag van release Destiny 2: Beyond Light, Madden 21 en NBA 2K21 krijgen. Verwacht wat later zijn de PS5 exclusive games Ratchet & Clank-game, Horizon: Forbidden West , Marvel's Spider-Man: Miles Morales en Gran Turismo 7.  Final Fantasy 16 is nu bevestigd als exclusief voor PS5 maar ook een nieuwe God of War-game, waarvan we verwachten dat het God of War 2: Ragnarok zal worden genoemd is ook bevestigd. Sony heeft traditioneel gewonnen als het gaat om exclusieve games maar Microsoft wint zeker op het terrein van next-gen console.

Is de PS5 krachtiger dan de Xbox X-serie? 

Hun verwerkingscapaciteiten lijken tot nu toe vrij gelijkaardig, met een minimaal voordeel bij Microsoft. Zie de technische gegevens van de consoles iets verder in de blog.

Hoeveel zal de PS5- en Xbox X-serie kosten? 
De PS5 Standard Edition kost 499 euro.
De PS5 Digital Edition kost 399 euro. Dit model heeft geen Blu-Ray-drive

De Xbox Series X kost 499 euro.
De Xbox Series S kost 299 euro, dit is het kleine broertje van de Series X dat geen Blu-Ray-drive heeft en minder krachtig is dan de Series X.

Xbox Series X vs. PS5: Technische gegevens

Technische gegevens Playstation 5

PlayStation 5 vs Xbox Series X: 80% of gamers plan to purchase PS5 ...

Wat de specificaties van de twee volgende generatie spelconsoles betreft, lijken Sony en Microsoft hetzelfde te doen met de interne specificaties van hun nieuwe consoles.

PlayStation 5 zal een aangepaste versie van de derde generatie AMD Ryzen-chipset met 8 kernen en de nieuwe Zen 2-architectuur van het bedrijf draaien, evenals navigatiegraphics. De CPU werkt op 3,5 GHz. De GPU biedt 36 verwerkingseenheden die draaien op 2,23 GHz en 10,28 TFLOP leveren.

Deze zijn gekoppeld aan 16 GB GDDR6 met 448 GB/s. Dit is een systeem dat in staat zal zijn om ray tracing te ondersteunen - een hoogwaardige verlichtingstechnologie die voorheen was voorbehouden aan dure high-end PC GPU's en waarvan we nu weten dat deze "ingebouwd zal worden in de GPU-hardware" voor de PS5.

Sony sprak ook over de console als een nieuwe "benchmark" voor immersieve 3D-audio, vooral voor gamers die een koptelefoon gebruiken tijdens het spelen van games (sommige van de getoonde patenten vertonen ook een intensief ventilatieontwerp, wat het unieke uiterlijk van de console zou kunnen verklaren). We hebben geleerd dat Sony de Tempest Engine, die honderden audiobronnen aankan, gebruikt om de geluidsomgeving realistischer te maken.

De PS5 ondersteunt ook schermresoluties tot 8K - veel hoger dan de standaard 1080p HD resolutie van de meeste TV's. Om nog maar te zwijgen van de steeds populairder wordende 4K. Het zal ook werken met een verversingssnelheid van 120Hz, waardoor een zeer soepele beweging in games mogelijk is. Dit zijn ongelooflijk veeleisende specificaties, dus je zou niet verwachten dat een spel consequent aan deze normen voldoet (laat staan dat je een dure TV nodig hebt om ze te ondersteunen), maar het is goed om te zien wat Sony van plan is.

 • CPU: 8x Zen 2-cores op 3,5 GHz (variabele frequentie)
 • GPU: 10,28 TFLOP's, 36 CU's @ 2,23 GHz (variabele frequentie) Aangepaste RDNA 2
 • RAM: 16 GB GDDR6 / 256-bits
 • Framesnelheid tot 120 fps
 • Resolutie tot 8K
 • 4K UHD Blu-ray-schijf (Standard Edition)
 • Opslag: 825 GB SSD

Technische gegevens Xbox Series X

Xbox Series X Vs PlayStation 5: Why Sony Is About To Crush ...

De Xbox-serie X daarentegen is ongelooflijk indrukwekkend.

Ook hier maakt het gebruik van een speciaal intern AMD-circuit dat gebruik maakt van dezelfde Zen 2- en RDNA 2-architectuur als de PS5, waardoor het vier keer krachtiger is dan de Xbox One X - de technisch meest indrukwekkende gamehardware van deze generatie.

We weten nu dat de Xbox Serie X GPU een verwerkingscapaciteit heeft van 12 teraflops met 3328 shaders over 52 verwerkingseenheden. Het werkt op 1825 GHz en schommelt, in tegenstelling tot de meeste GPU's, niet tussen de snelheden. Integendeel, het zorgt voor dezelfde snelheid, ongeacht de temperatuur van het apparaat of het spel dat je speelt.

De processor is een aangepaste AMD Zen 2 CPU met acht kernen en 16 draden. Interessant is dat ontwikkelaars ervoor kunnen kiezen om simultaan multithreading (SMT) uit te schakelen om een maximale snelheid van 3,8 GHz te bereiken, of een basissnelheid van 3,6 GHz indien ingeschakeld.

Het zal in staat zijn om inhoud te draaien met een 8K-resolutie en ondersteunt ook updatefrequenties van 120Hz tot 4K. De Xbox Series X zal identiek zijn aan de PS5 en zal DirectX-Ray tracking mogelijkheden bieden. Het zal een interne hogesnelheids NVMe SSD hebben (die kan worden uitgebreid met een eigen NVMe-kaart) en kan worden gebruikt als virtueel RAM om de laadtijden tot 40 keer te verlengen.

Het standaard geheugen wordt GDDR6, waarbij de Xbox Series X wordt uitgerust met 16 GB - een mooie upgrade van de 12 GB GDDR5 van de Xbox One X. Deze specificaties tonen een klein voordeel van de Xbox Series X ten opzichte van de PS5 in termen van ruwe prestaties, maar we zullen moeten zien hoe dit zich vertaalt in echte spelprestaties.

 • CPU: 8-core 3,8 GHz (3,6 GHz met SMT) aangepaste AMD 7 nm
 • GPU: 12 teraflops 1.825 GHz (vergrendeld)
 • RAM: 16 GB GDDR6
 • Framesnelheid tot 120 fps
 • Resolutie tot 8K
 • HD Blu-Ray-schijfstation
 • Opslag: 1 TB NVMe SSD

Xbox-Serie X vs. PS5: backwards compatible?

Xbox Series X

De aankomende Xbox zal ook backwards compatible zijn met Xbox One-hardware-accessoires, wat betekent dat je geen nieuwe controllers en headsets hoeft te kopen om de console te begeleiden tijdens de lancering. Het Xbox X Series controller zal enkele nieuwe functies bevatten zoals een speciale deelknop en getextureerde bumpers en triggers, maar het zal niet exclusief zijn voor X Series spellen zoals DualSense. 

Playstation 5 

Als je niet vanaf de eerste dag voor een stel nieuwe spellen blut wilt gaan, zal de console volgens Sony backwards compatible zijn. De console zal blijkbaar compatibel zijn met de meeste games in de PS4-bibliotheek. Hiermee kunnen PlayStation Plus-leden een hele reeks uitstekende PS4-klassiekers downloaden voor het systeem onmiddellijk na de lancering van de PS5 op 12 november. Deze games omvatten Final Fantasy XV , Fallout 4 , The Last Of Us: Remastered , God Of War , Persona 5 , Detroit: Become Human en andere games die inderdaad een aardige cent zouden kosten als ze afzonderlijk worden gekocht. Onmiddellijke toegang tot deze games is een zegen voor iedereen die van zijn PS4 af wil terwijl hij de klassiekers speeltSony heeft niet gezegd of het van plan is om deze functie uit te breiden met ondersteuning van PS3- en PS2-games. 

Xbox Serie X vs. PS5: Dualsense vs. Xbox Serie x Controller

Playstation 5 Controller: Dualsense

Sony PlayStation 5: release date, launch games, controller and ...

Technologisch, zal het DualSense-controlemechanisme haptisch gebruiken terugkoppelen en zal de technologie van DualShock 4 vervangen. Bij aanrakingssimulatie betekent haptische feedback dat de controller trillingen of bewegingen uitzendt om een echte tactiele ervaring te reproduceren, waardoor de feedback en de onderdompeling in het spel worden verbeterd.

De PS5-controller zal ook voorzien zijn van adaptieve triggers, die volgens Sony "zijn geïntegreerd in de trigger-knoppen (L2/R2)". Met deze adaptieve triggers kunnen ontwerpers de weerstand van de triggers programmeren om acties nauwkeuriger te simuleren.

De controller zal ook een hoofdtelefoonaansluiting en een ingebouwde microfoon hebben, wat het volgens Sony makkelijker zal maken voor spelers om online te praten en te spelen met hun vrienden.

Met al deze nieuwe functies is het misschien niet verwonderlijk dat Sony heeft bevestigd dat de oude DualShock 4-controller niet zal werken met de nieuwe PS5 exclusieve games.

DualShock 4 blijft werken met de PS4-games die je op de console speelt dankzij de achterwaartse compatibiliteit. Maar verwacht niet dat je het gebruikt als je iets heel nieuws speelt zoals Horizon Forbidden West.

Controller Xbox Series X

Xbox Series X: Making Gaming's Best Controller Even Better - Xbox Wire

Met elke generatie controllers, van Xbox tot Xbox 360, van Xbox One tot Xbox One S, heeft het Xbox-hardwareteam bijdragen aan gaming geleid en geïnnoveerd. Met de Elite- en Adaptive-controllers zetten ze een nieuwe standaard voor prestaties, functionaliteit, kwaliteit en toegankelijkheid.

Omdat ze zich de volgende generatie spellen voorstellen, wilden ze op die erfenis voortbouwen. De kern van de Xbox Series X wordt gevormd door snelheid, intergenerationele compatibiliteit en de mogelijkheid om diepere ervaringen te creëren. Het team wilde een controller creëren die zou helpen om deze beloften waar te maken, rekening houdend met het feit dat zelfs verbeteringen die op het eerste gezicht klein lijken een grote impact kunnen hebben.

Tegelijkertijd wilden de fans, gezien de liefde die ze voelen voor de huidige controller, er zeker van zijn dat ze de dingen niet alleen maar veranderen omwille van de verandering. Ze wilden op een intelligente, schaalbare manier voortbouwen op de Xbox One-controller en er tegelijkertijd voor zorgen dat het spiergeheugen dat spelers in de loop der jaren hebben opgebouwd intact blijft.

Xbox-Serie X vs. PS5: Prijs

De PS5 Standard Edition kost 499 euro. In de doos vind je de console, het netsnoer en de DualSense-controller. De PS5 Digital Edition kost 399 euro. In de doos vind je de console (geen blueray-drive!), Stroomkabel en DualSense-controller.Beide versies van PS5 worden ook gebundeld met Astro's Playroom , een 3D-platformgame die is ontworpen om een deel van de haptische feedbacktrucjes van de DualSense-controller te laten zien.

De Xbox Series X kost 499 euro. In de doos vind je de zwarte Series X-console, voedingskabel, een HDMI-kabel en een zwarte draadloze controller. De Xbox Series S kost 299 euro, dit is het kleine broertje van de Series X dat geen dvd-drive heeft en minder krachtig is. In de doos vind je de witte Series S-console, voedingskabel, een HDMI-kabel en een witte draadloze controller.

Geplaatst in Gaming door Noël van Domburg

Reacties

Voeg reactie toe