Wat is Google Stadia?

Google Stadia

Google Stadia is de nieuwste streamingdienst van Google. Met dit indrukwekkende nieuwe product speel je on demand een hoop games, zonder dat hier een console voor nodig is! 

Het enige wat je nodig hebt, is een Stadia controller, een Google-account en een goede internet verbinding en voilà, je speelt jouw favoriete game rechtstreeks op jouw PC of telefoon. 

Wil jij alles te weten komen over Google Stadia? Lees dan onze blog.

Wat is Google Stadia? 

Google Stadia is de nieuwe streamingdienst van Google. Met Stadia kan je gemakkelijk games streamen op jouw PC, smartphone of TV zonder dat daar een dure console aan te pas komt. 

Het enige wat je ervoor hoeft te doen is een Google-account aanmaken en zorgen voor een goede internetverbinding. Deze internetverbinding is noodzakelijk om de games rechtstreeks op jouw apparaat te streamen. Google heeft over de hele wereld datacentra, die volstaan met de allerbeste en krachtigste hardware. Doordat Stadia verbinding maakt met de servers van Google kunnen deze rechtstreeks gestreamd worden naar apparaten over de gehele wereld. Je hoeft alleen maar in te loggen op je Google-account en de Stadia controller aan te sluiten, waarna er als het ware een speelbare livestream van de game uitgezonden wordt naar jouw apparaat. 

Stadia is een krachtpatser, want met Stadia is het mogelijk om games te spelen met een 4K-resolutie en een frame rate van 60 fps. De vertraging van de game streamingdienst is minimaal, waardoor het totaal niet te merken valt dat er games naar jouw apparaat gestreamd worden. Wel is hier natuurlijk een stabiele internetverbinding voor nodig. De controller moet ook verbonden zijn met een Wifi netwerk, die dan direct verbinding maakt met de servers van Google, zodat je met minimale vertraging in de besturing kan spelen. Zelfs echte gamers die alle relevante consoles al in huis hebben staan, hebben profijt van Google Stadia. Doordat je alleen de controller en een Google-account nodig hebt kan je overal waar je ook maar bent gemakkelijk bij je favoriete games.

Wat heb ik nodig om een gezellig potje te gamen met Google Stadia? 

Google Stadia alle schermen

De streamingdienst werkt natuurlijk op je laptop of desktopcomputer. Hiermee speel je in een tabblad op Google Chrome. Voor je smartphone of tablet gebruik je de Stadia-App, hiermee is het dus mogelijk om games direct vanaf je smartphone te spelen. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is de Google Stadia app installeren op jouw mobiel en de controller te verbinden. Zo is het zelfs mogelijk om console games op een mobiel te spelen! 

Ook is het mogelijk om op een TV te spelen met Google Stadia, echter is hier wel de Chromecast Ultra voor nodig. 

De minimale aanbevolen snelheid voor Google Stadia is 10 of meer Mbps, maar wanneer je in 4K-resolutie wilt spelen, dan is er minimaal 35 Mbps voor nodig. Mensen die thuis een Google Nest Wifi hebben staan, hebben een extra voordeel. Googles draadloze netwerk geeft Stadia namelijk voorrang qua internetcapaciteit, zo blijf jij altijd lekker doorspelen!


De verschillende edities van Google Stadia

Google Stadia alle controllers

Google Stadia heeft een aantal verschillende uitvoeringen. De standaard witte controller komt ook meegeleverd in de Premerie Editie. Dit is een exclusieve editie waar meteen een Chromecast 4K Ultra bij geleverd wordt. Deze edities zijn bij SB Supply te koop! Verder is er ook nog de zwarte en de wasabi (groene) controller beschikbaar. 
De meest exclusieve editie van Google Stadia is de Google Stadia Founders Editie. Deze editie komt in een exclusieve doos, geleverd met een Chromecast 4K Ultra en beschikt over een speciale midnight blue controller. Deze editie is overal al uitverkocht, maar is hier bij ons nog wel verkrijgbaar. Wees er dus snel bij! 

Wat heeft Google Stadia te bieden? 

Google Stadia Games

Een ouderwets potje 'Beat 'em up' in een nieuw jasje in Streets Of Rage 4, een potje voetbal in de FIFA-game reeks of monsters van de hel verslaan in de gewelddadige Doom. Google Stadia heeft een divers aanbod aan games en genres van verschillende games. 
Veel grote game bedrijven zoals SEGA, EA, Bandai Namco en Ubisoft hebben zich al aangesloten bij de streamingdienst van Google. Op het moment van schrijven heeft Google Stadia een aanbod van rond de 200 games en in de toekomst zullen hier alleen nog maar meer games aan toegevoegd worden.  Een volledig overzicht van Google Stadia games vind je hier.

Twijfel je nog over Google Stadia? Dan zijn er op de website een aantal games als demo gratis uit te proberen, voordat je een Stadia account hoeft aan te maken. 

Je hebt ook de mogelijkheid om de games gratis te streamen via de Google Stadia dienst, hier is alleen een eenmalige aankoop van de game zelf voor nodig. 

Google Stadia Pro 

Pro-leden van Google Stadia hebben veel voordelen, zij kunnen 50 games gratis spelen en maandelijks worden er 1 tot 2 nieuwe games toegevoegd aan deze dienst. Ook krijgen Pro-leden flinke kortingen op vele games die nog aangeschaft moeten worden. 
Google Stadia Pro kost € 10 per maand, maar Google biedt wel voor nieuwe gebruikers een gratis proefperiode van een maand aan en hier zul je dan ook meteen een € 10 kortingsvoucher bij krijgen op de eerste game die je wilt aanschaffen. 

Conclusie

Google Stadia is een revolutionair product, omdat het de oprichter is van de toekomst van gaming. De aanschaf van digitale games is in de afgelopen jaren steeds groter geworden en de aanschaf van fysieke games is in de afgelopen jaren alleen maar gedaald. 
Google wil nog een stapje verder gaan door on demand toegang te krijgen tot jouw favoriete games door deze streamingdienst van games. 

Geplaatst in Gaming door Rik Voogd