Wat is het verschil tussen Qwerty NL, Qwerty INT, Azerty en Qwertz?

Wanneer je op zoek bent naar een nieuw toetsenbord is het slim om te bedenken welk toetsenbord jouw voorkeur heeft. De indeling van een toetsenbord kan namelijk erg verschillen. Zo zijn er van het bekende Qwerty toetsenbord al meerdere varianten. Zo heb je een Qwerty internationaal, Qwerty VK maar ook een Qwerty NL toetsenbord. Verder heb je ook nog een Azerty toetsenbord en een Qwertz toetsenbord. Wat het verschil is tussen toetsenborden leggen we uit in deze blog!

In deze blog laten we je alle verschillen zien tussen de verschillende toetsenborden. Let op dat deze blog alleen gaat om de indeling van de toetsen. Wanneer je op zoek bent naar een gaming toetsenbord en je wil graag weten hoe snel je met bepaalde toetsen kunt drukken, lees dan deze blog!

QWERTY International

Het meest voorkomende toetsenbord is het QWERTY Internationale toetsenbord. Het grote verschil in dit toetsenbord tegenover andere is dat het een verticale Enter / Return-toets heeft. De Backslash bevindt zich links van de Enter / Return-toets. De Tilde / Grave accent-toets (`) zit links naast de Backslash toets, het euroteken ontbreekt op toets 2, maar niet getreurd! Wanneer je de locatie instelt op Nederland, kun je ook gebruikmaken van de knoppencombinatie Alt + 2 voor een euroteken.

KeyBoard Internationaal

keyboards-international-apple-cta

Koop op SB Supply jouw Qwerty-Internationaal toetsenbord

QWERTY Nederland

Het toetsenbord dat in Nederland vaak wordt gebruikt is het Qwerty-NL toetsenbord. Deze verschilt een klein beetje ten opzichte van het Qwerty internationale toetsenbord. Dit toetsenbord is te herkennen aan de verticale Enter/Return-toets. Een ander groot detail is dat er geen woorden worden gebruikt maar tekens op het toetsenbord. De linker Shift-toets is kleiner geworden. Het Nederlandse toetsenbord heeft een euroteken ( € ) op toets 2 zitten. Om deze te gebruiken dien je de knoppencombinatie Alt + 2 in te drukken.

KeyBoard Nederland

keyboards-nl-apple-cta

Koop op SB Supply jouw Qwerty-NL toetsenbord

QWERTY US 

Een ander toetsenbord dat je vaak in Nederland ziet is het Qwerty US toetsenbord. Op dit toetsenbord is de Enter/Return-toets horizontaal en is de linker Shift-toets groter. De Backslash toets ( \ ) is boven de Enter/Return-toets geplaatst. Op toets 2 zit geen euroteken meer. Wanneer je je toetsenbord instelt op Nederlands kun je wel gebruikmaken van de toetscombinatie Alt + 2.

KeyBoard US

keyboards-us-apple-cta

Koop op SB Supply jouw Qwerty-US toetsenbord

QWERTY Spanish

Het toetsenbord dat vaak in Spanje wordt gebruikt is de QWERTY Spanish. Hij bevat een Ñ toets en omgekeerde uitroepteken en vraagteken ( ¿, ¡ ) toets. De Ñ toets vindt zich plaats op de dubbele punt toets ( : ) (QWERTY US).
Ook is de backslash toets ( \ ) vervangen door een Ç toets, de backslash toets is verplaatst naar toets 7

KeyBoard Spanish

keyboards-international-apple-cta

Koop op SB Supply jouw Qwerty-Spanish toetsenbord

QWERTY Italian

Het toetsenbord dat vaak in italië wordt gebruikt is de QWERTY Italian. Bij deze toetsenbord is de hek toets ( [ ) vervangen door een komma E toets ( é ). Dit geld ook voor de andere hek toets ( ] ), die is vervangen door een plus toets
( + ).  Ook is de dubbele punt toets ( : ) verplaatst, hij is nu een rij naar beneden en er is nu een Ç toets op de oude locatie van de toets. 
Naast de Ç toets bevindt zich de Komma A toets ( á ) en de Komma U toets ( ú ).

KeyBoard Italian

keyboards-it-apple-cta

Koop op SB Supply jouw Qwerty-Italian toetsenbord

QWERTY Danish

Het Danish toetsenbord wordt vaak gebruikt in Denemarken. Ook deze toetsenbord heeft een andere indeliing dan het internationale toetsenbord. De Hek toets ( [ ) is vervangen door een å toets, en de andere Hek toets ( ] ) vervangen door een "Dakje" toets (^). Een rij lager zijn ook de toetsen veranderd, de dubbele punt toets ( : ) is vervangen door een Æ toets en de toets er naast ( " ) is vervangen door een Ø toets

KeyBoard Danish

keyboards-Danish-apple-cta

Koop op SB Supply jouw Qwerty-Danish toetsenbord

QWERTY Turkish

Het Turkish toetsenbord wordt vaak gebruikt in turkije. Ook deze toetsenbord heeft een andere indeling dan de internationale toetsenbord. de dubbele punt toets ( : ) is vervangen door een ş toets. De twee toetsen naast de P toets zijn vervangen door een Ğ en een ü toets. Ook is de "Apenstaartje" toets ( @ ) verplaatst naar de toets en de Enter/Return-toets is kleiner en smaller. De Bachslash toets ( / )  is verplaatst naar toets 7 en zit ook op het nummeriek gedeeldte.

KeyBoard Turkish

keyboards-Turkish-apple-cta

Koop op SB Supply jouw Qwerty-Turkish toetsenbord

AZERTY

Het toetsenbord dat veel in België en Frankrijk wordt gebruikt is het Azerty toetsenbord. Dit toetsenbord verschilt op meerdere punten dan een Qwerty toetsenbord. Allereerst zijn de letters Q en de A gewisseld en de letters Z en de W gewisseld van plek. De letter M is een rij omhoog geschoven. Andere bijzonderheden aan dit toetsenbord is dat er andere tekens bij de cijfers staan en dat speciale karakters zoals het uitroepteken, het vraagteken en het euroteken op andere plaatsen bevinden. 

Een FR lay-out herken je aan de benaming van de enter en shift toets: Entrée en Maj. Daarnaast zijn nog enkele speciale tekens anders dan bij de BE lay-out. 

azerty keyboard

keyboards-AZERTY-apple-cta

QWERTZ

Het toetsenbord dat veelal in Duitsland wordt gebruikt is het QWERTZ toetsenbord. Het grote verschil met een Qwerty toetsenbord is dat de Y en de Z zijn omgewisseld. Een verder groot detail aan het toetsenbord is dat het Qwertz toetsenbord de letters ö, ü, ä en ß op het toetsenbord heeft staan. Andere bijzonderheden aan dit toetsenbord is dat er andere tekens bij de cijfers staan en dat speciale karakters zoals het vraagteken en het euroteken op andere plaatsen bevinden.  

qwertz keyboard

keyboards-QWERTZ-apple-cta

QWERTZ Swiss

Het Swiss toetsenbord is ook anders in gedeeld dan het internationale toetsenbord. De Dubbele punt toets ( : ) is vervangen door een é en ö toets. En de "aanhalingsteken" toets ( " ) is vervangen door een à en ä toets, een rij hoger zijn ook de toetsen vervangen door een é en ü toets en rechts door een uitroepteken toets ( ! ). 
De Y toets is verplaatst met de Z toets van locatie.

KeyBoard swiss

keyboards-QWERTZ-Swiss-apple-cta

Koop op SB Supply jouw Qwertz-Swiss toetsenbord

Met of zonder numeriek gedeelte

Naast de indeling van je toetsenbord is het verstandig om te kijken of je een numeriek gedeelte bij je toetsenbord wil of niet. Een numeriek toetsenbord heeft aan de rechter zijde toetsen voor met getallen. Bij een numeriek toetsenbord zitten de pijltjes toetsen over het algemeen los. Wanneer je veel met getallen werkt of veel de pijltjes toetsen gebruikt raden wij jou aan om een toetsenbord te nemen met numeriek toetsenbord. Hier kun je sneller mee werken en het geeft je net wat meer ruimte. Zie de afbeelding hieronder om het verschil te zien.

Verschil numeriek toetsenbord

Overzicht

KeyBoard Overizcht

Als je Nederlands bent maakt het niet zoveel uit of je een QWERTY-Internationaal, QWERTY-US of een QWERTY-NL toetenbord neemt. Dit heeft ook een persoonlijke voorkeur. De een vindt een horizontale Enter/Return-toets fijner en de ander een verticale. Hetzelfde geldt voor de linker Shift-toets. Echter raden wij het af om een Azerty of een Qwertz toetsenbord te nemen wanneer je altijd op een Qwerty toetsenbord hebt gewerkt. De toets indeling is anders wat zorgt voor fouten. 

Verder raden wij het aan om een toetsenbord met numeriek gedeelte te nemen wanneer je veel met getallen werkt. Het werkt sneller en geeft je vingers net wat meer ruimte.

Kijk op SB Supply voor ons aanbod toetsenborden. Wij verkopen alle soorten toetsenborden. Lees goed de beschrijving om te zien om welk toetsenbord het gaat! Voor vragen kunt je altijd contact op nemen met onze klantenservice door te bellen of te mailen.

Geplaatst in MacBook door Swen Heijstee