Wahoo ELEMNT BOLT V2 vs Wahoo ELEMNT BOLT


Wil je weten welke verschillende Wahoo fietscomputers er zijn? Lees dan deze blog: Verschil tussen Wahoo fietscomputers
Wil je het verschil weten tussen de Wahoo BOLT en de Wahoo ROAM? Lees dan deze blog: Wahoo Elemnt BOLT vs ROAM.
Wil je het verschil weten tussen de Wahoo KICKRS? Lees dan deze blog: Wahoo Kickr Snap vs. Kickr Core vs. Kickr Power

Vier jaar geleden werd de originele Wahoo Fitness ELEMNT BOLT aangekondigd. De fietscomputer was klein, eenvoudig en moest mensen ervan overtuigen van de producten van Wahoo. Echter ontbrak het aan een paar functionaliteiten, denk aan roteerbare kaarten, live navigatie en een kleurenscherm. Iets wat Wahoo twee jaar later rechtgezet heeft met de Wahoo ELEMNT ROAM, maar wel in een grotere en duurdere variant. 

Maar nu heeft Wahoo een nieuwe versie van de ELEMNT BOLT uitgebracht. De naam: Wahoo ELEMNT BOLT, niks veranderd dus. (Let op: op onze website heet hij Wahoo Fitness ELEMENT BOLT V2) Simpelweg is het een kleinere versie van de Wahoo ELEMNT ROAM. Het heeft vrijwel dezelfde functie als de ROAM, maar zit nog in het jasje van de BOLT. Voor wie op zoek is naar de functies van de ROAM, maar de compactheid en de prijs van de BOLT is dit de perfecte oplossing. 

Wat is nieuw?

Hoewel hij er van de buitenkant er ongeveer nog hetzelfde eruit ziet, is er van binnen toch een heleboel nieuw. Hier een kleine opsomming van alle nieuwe functies van de Wahoo ELEMNT BOLT.

- Toegevoegd volledige onboard routable mapping (zoals ROAM)
- Kleurendisplay toegevoegd
- Verhoogde kleuren tot 64 kleuren (van 8 kleuren op de ROAM)
- Gegevensvelden in kleur toegevoegd (gebaseerd op HR en vermogenszones)
- Verhoogde interne opslag tot 16GB (ROAM had 4GB, BOLT had 4GB)
- Onboard hoogtegegevens toegevoegd aan kaartensets (niet eerder in ROAM wegens gebrek aan opslagruimte)
- Hebben bijna alle van Europa / Noord-Amerika / Australië kaarten voorgeladen (met de rest van de wereld beschikbaar via WiFi-download)
- Knoppen komen nu tevoorschijn, in plaats van uitsparingen (veel gemakkelijker voor handschoenen)
- Overgeschakeld op USB-C-poort (over het algemeen duurzamer, ook IPX7 waterdicht)
- Sneller opladen toegevoegd, 5AMP vs 1.5AMP
- Batterijklepje/kapje ook vervangbaar, in tegenstelling tot voorheen niet (kon er eerder worden afgescheurd)
- Ondersteuning toegevoegd voor meer messaging-apps (WhatsApp, Line, Signal en Telegram)
- Veel van de lettertypen van de gebruikersinterface gewijzigd (in vergelijking met eerdere versies)
- Omgevingslichtsensor toegevoegd (in ROAM, voorheen niet in BOLT)
- Iets groter formaat, gewicht gaat ook omhoog, van 61g naar 70g (ROAM is 95g, Edge 530 is 79g)
- Batterijduur blijft hetzelfde op een geclaimde 15 uur

Routeerbare kaarten en kleurenscherm

Een grote aanpassing ten op zichte van de vorige BOLT zijn de routeerbare kaarten. Op de oude BOLT zaten we kaarten, maar eigenlijk was dit een zwart-wit stencil die als ware je route overlapte. De kaart was niet routeerbaar waren. De BOLT wist niet of je op de hoofdweg of op een zijweg fietste. Als je van de route afweek kreeg je geen instructies om terug te keren naar de route. De nieuwe BOLT heeft, net als de ROAM, wel de functie dat hij je turn-by-turn terug leid naar de juiste route.

Dit wordt heel nauwkeurig aangegeven door het nieuwe kleurenscherm. De normale route wordt weergegeven met zwarte pijlen, wanneer je van de route afwijkt krijg je nieuwe route met blauwe pijltjes die ervoor zorgen dat jij op de snelste manier weer op de originele route bent. 

Het kleurenscherm kennen we al van de Wahoo ELEMNT ROAM, maar deze is net wat geavanceerder. De Wahoo ELEMNT ROAM heeft 8 kleuren en het gebruikt schaduwen om meer kleuren te laten lijken. De Wahoo ELEMNT BOLT heeft een 64 kleurenscherm. Aanzienlijk meer dus. De kleuren zul je vooral zien op de kaarten pagina, waar de wegen duidelijk door middel van kleuren wordt aangegeven. Daarnaast kun je door middel van het kleurenscherm ook bepaalde gegevensvelden in kleur zien. Met name vermogen en hartslag hebben zonekleuring. Deze kleuren komen overeen met de kleurcodering die je instelt voor jouw zones. 

Opslag

De nieuwe ELEMNT BOLT heeft ook een grotere opslag dan zijn voorganger. Deze is nu 16GB tegenover de 4GB van voorheen. Dit betekent dat de Wahoo ELEMNT BOLT nu alle kaarten van Europa/Noord-Amerika/Australië vooraf heeft geladen. Normaliter moest je deze eerst inladen voordat je kon fietsen, nu heeft Wahoo dit al voor je gedaan. Onthoud, Wahoo heeft alle kaarten wereldwijd. Sommige plekken zijn alleen niet voorgeladen, dit kan gemakkelijk met een Wi-Fi connectie via de Wahoo App.

Door het verhogen van de opslag kan de ELEMNT BOLT nu ook hoogtegegevens opnemen in de kaartenset. Eerder bevatten de kaarten van Wahoo geen hoogtegegevens in de kaartset, wat betekende dat als de kaartprovider (bijvoorbeeld Strava of Komoot of iemand anders) die hoogtegegevens niet bij de route leverde, je halverwege de rit geen hoogtegegevens kreeg, die lieten zien hoe lang de klim was of hoe vlak (het grootste deel van) Nederland is.

USB-C en nieuwe knoppen

De nieuwe oplaad poort is voorzien van een USB-C aansluiting en is IPX7 waterdicht (30 minuten onderwater op 1 meter diepte). Met deze nieuwe poort wordt ook snelladen ondersteund. De Wahoo ELEMNT BOLT accepteert tot 5A stroom tegenover de vorige 1,5A. Het andere voordeel van USB-C-poorten is dat ze ook op de lange termijn duurzamer blijken te zijn.

Op de voorkant zien we ook twee nieuwe verschillen, allereerst de knoppen. Deze komen nu iets naar buiten, hierdoor zijn ze met handschoenen makkelijker te bedienen. Voorheen zaten de knoppen meer naar binnen. Verder zit er links boven naast de LED-lampjes een lichtsensor. Deze sensor zal automatisch de achtergrond verlichting inschakelen in donkere lichtomstandigheden. Iets wat de oude BOLT niet had. 

Grote en gewicht

De nieuwe BOLT is iets groter dan zijn voorganger en hierdoor ook in gewicht toegenomen. In vergelijking met de ROAM is de BOLT nog een stuk kleiner en lichter. In onderstaand overzicht zijn de verschillen te zien.

BOLT BOLT V2 ROAM
Gewicht 61 gram 68,38 gram 93,5 gram
Grote 73.7 x 45.7 x 22.1 mm 77.47 x 47.24 x 21.3 mm
89 x 54,4 x 17,8 mm

Geplaatst in Cycling door Swen Heijstee