Digitaal leren op scholen

Digitalisering en digitaal onderwijs worden steeds belangrijker, zeker in tijden zoals met COVID-19. Digitaal onderwijs heeft voordelen zoals toegang tot tijd- en plaatsonafhankelijk lesmateriaal, gevarieerd onderwijs, actieve deelname van de leerlingen, verhoogde leer- en onderwijssnelheid en een hogere motivatie van de leerlingen. Maar de implementatie van het digitale onderwijsconcept is voor veel scholen en universiteiten een grote uitdaging. Ook het onderhoud en de zorg voor de benodigde apparatuur kan vaak een afschrikkend effect hebben.

In deze blogpost verduidelijken de experts van SB Supply alle dringende vragen over de onderwerpen digitalisering en digitaal onderwijs.

1. Voordelen van digitalisering

Volgens de Lancaster Universiteit (2016) zijn er in scholen vijf belangrijke voordelen van de digitalisering vast te stellen.

Op dit moment is de toegang tot lesmateriaal onafhankelijk van tijd en plaats het meest relevant, zodat er regelmatig lessen kunnen worden gegeven, ook als de leerlingen niet naar school kunnen komen. Het kan ook het leren thuis gemakkelijker en effectiever maken.

Whiteboard, tablets en laptops zijn nieuwe media die het leren en de wil om te leren bevorderen. Door het implementeren van verschillende lesmedia worden de lessen gevarieerder, wat op zijn beurt de motivatie en het emotionele leren van de leerlingen kan verhogen.

De leerlingen worden meer betrokken bij het ontwerp van de lessen door de integratie van nieuwe lesmedia. Deze actieve betrokkenheid van de leerlingen leidt tot productievere discussies in de klas en tot een betere samenwerking.

De toegenomen concentratie en motivatie van de leerlingen leidt tot een hogere leer- en onderwijssnelheid. Hierdoor kunnen meer relevante en digitaliseringsgerelateerde onderwerpen worden aangeleerd.

Digitaal leren is de toekomst en het is niet meer dan logisch dat kinderen en jongeren leren hoe ze slimme apparaten moeten gebruiken. Veel kinderen uit gezinnen met een laag inkomen hebben geen toegang tot slimme apparaten, en digitalisering op scholen zou hen deze toegang geven en een deel van de sociale onrechtvaardigheid tegengaan. Dit is zomaar een bijkomend positief effect van een digitale leeromgeving!

2. Mogelijkheden van digitalisering in scholen

De digitale leerconcepten zijn onder te verdelen in 4 categorieën: Frontaal onderwijs, uitbesteed leren, geïndividualiseerd leren en projectontwikkeling. 

Frontaal onderwijs

In het frontaal onderwijs kunnen presentatiemiddelen en lesvideo's worden gebruikt of kunnen PDF-documenten worden gelezen op tablets en digitaal worden gemarkeerd. 

Uitbesteed leren

Dit omvat concepten zoals online leerplatforms, online leren/blindend leren en "Flipped Classroom". Door het "Flipped Classroom"-principe kunnen de lessen interactiever en individueler worden gemaakt, omdat de leerlingen zich thuis voorbereiden met lesvideo's en zo meer tijd hebben om de nieuwe kennis in de klas toe te passen. Dit zou ideaal zijn voor een situatie waarin kinderen bijvoorbeeld thuis onderwijs moeten volgen.

Individueel leren en projectwerk

Dit omvat activiteiten zoals leren met een leerapplicatie, internetonderzoek en creatief leren via video's en muziek. Digitale leerconcepten lenen zich ook voor projectwerk, aangezien de geleerde vaardigheden worden geconsolideerd door zelfstandig te werken met digitale media.

Wij van SB Supply werken al jaren samen met scholen en universiteiten en ondersteunen hen bij de keuze van de juiste accessoires. Ook jou kunnen we helpen. Kijk eens op onze onderwijspagina voor meer informatie.

Laden en synchronisatie 

Het juiste dockingstation is essentieel voor het werken met tablet of slimme apparaten. Niets staat je lessen meer in de weg dan apparaten die niet zijn opgeladen of niet gesynchroniseerd. Dit is waarschijnlijk een van de grootste nadelen van digitaal leren ten opzichte van analoog, maar daar hebben wij uiteraard een oplossing voor!

Met de Griffin Multidock 2 10 Bay Charging Station of de iLuv MultiCharger-X 10 Connector USB Charging Station is dit geen probleem meer! Los alle oplaad- en opslagprobleem in één keer op. 

Of de Griffin Universal Loader Trolley, waarmee je tot 32 apparaten tegelijk kunt laden.
Steeds meer apparaten worden afhankelijk van elektriciteit, waardoor er steeds meer oplaadstations nodig zijn. Door de vele elektronica waar scholen en universiteiten vaak mee te maken hebben, is er vaak een tekort aan stopcontacten. Er is vaak geen ruimte om de 20 gebruikte iPads of laptops op te laden. Met de geavanceerde oplaadkar van Griffin kan je nu tot 32 apparaten tegelijk opladen en synchroniseren.
Gelijktijdig opladen en synchroniseren van meerdere apparaten is eenvoudiger dan ooit met Griffin's universele laadkar. Het grote voordeel is dat het al je apparaten tegelijkertijd kan synchroniseren. Stel je voor: synchroniseer elk apparaat afzonderlijk of in één keer 30 apparaten! Dit bespaart je veel tijd en ook veel geld!
De Griffin Universal Charge Cart neemt verrassend weinig ruimte in beslag en gebruikt een sleutelslot om tablets en smartphones te beschermen tegen diefstal. Het aantal Watt per aangesloten apparaat wordt automatisch aangepast, waardoor overbelasting wordt voorkomen.
Het perfecte oplaadstation voor schoolklassen!

We hebben ook de juiste kabels voor het opladen en synchroniseren van al je devices.

Schokbestendige hoezen

Om reparaties en vervangingsaankopen te voorkomen, is het in onze ervaring raadzaam om te investeren in goede, schokabsorberende afdekkingen voor al je apparatuur. Kinderen en jongeren kunnen soms onzorgvuldig zijn met apparatuur.
SB Supply beveelt de Casecentive Ultimate serie aan, omdat deze niet alleen een uitstekende bescherming biedt, maar ook een stand heeft die zeer nuttig kan zijn in leersituaties.

Bestel de case voor de iPad Pro 11 inch, iPad Pro 12,9 inch, iPad 10,2 inch, iPad Pro 10,5 inch/ iPad Air 10,5 inch, Galaxy Tab S5E 10.5iPad Air 2iPad Air 1, iPad Pro 12,9 inch, iPad Pro 11 inch, Galaxy Tab S3 9.7Galaxy Tab S3 8.0Galaxy Tab A 10.1 2016iPad 2017/2018, iPad Mini 4Galaxy Tab S2 9.7, iPad Pro 12.9" 2015 / 2017Galaxy Tab A 10.1 2019

 

3. Hoe kun je digitalisering / digitaal onderwijs dichter bij de jongste generatie brengen?

Hoe eerder je kinderen het verantwoorde gebruik van tablets, computers en smartphones leert, des te beter! Maar het is belangrijk om goed en verantwoord gebruik te leren in een veilige situatie.

Voor dit doel zijn leerspelletjes perfect! Waarom leerspelletjes zo belangrijk zijn voor de ontwikkeling van je kind kan je lezen in deze blogpost.
De populaire merken van educatieve spellen bij SB Supply zijn Osmo en Shifu. Hieronder stellen we je twee spellen van deze merken in detail voor.

Shifu Orboot

Educatief speelgoed stelt kinderen in staat om vreemde landen en culturen te verkennen door middel van augmented reality. De wereld wordt tot leven gebracht door de iPad met de geïnstalleerde Orboot app. Het bevat meer dan 1000 feiten, boeiende en interactieve inhoud, muziek en stemmen.

Voor elk land is er informatie over bezienswaardigheden, culturen, dieren, gerechten, kaarten en uitvindingen. De technologie van Augmented Reality laat kinderen deze aspecten van de wereld op een speelse manier verkennen en leren! Voor nog meer interactiviteit is een paspoort opgenomen, waarin de kinderen met stickers en stempels aangeven welke landen ze al hebben verkend. De nieuwe kennis wordt verdiept door middel van quizzen en speurtochten. De wereld bevat meer dan 1000 coole feiten en meer dan 400 hoogtepunten. De Shifu Orboot is een geweldig bèta/technisch speelgoed voor kinderen die een speelse benadering van technologie en augmented reality erdoorheen leren.

Osmo Genius Kit

De Osmo Genius Kit is een educatief spel dat gebruik maakt van slimme technologie om de grenzen van de digitale spelervaring te verleggen en om te zetten in interactief plezier. Het principe erachter is vrij eenvoudig: de iPad wordt op de basis geplaatst en een kleine spiegel wordt op de camera geplaatst. Alles wat nu op de tafel voor de iPad gebeurt, wordt gespiegeld op het scherm en stuurt zo de verschillende game-apps aan.

Osmo bevordert creativiteit, lees- en schrijfvaardigheid en oplossingsgericht denken. Aangezien de spellen ook met meerdere spelers of in groepen kunnen worden gespeeld, zijn ook sociale vaardigheden vereist.

Extra tip van SB Supply

Bij gebruik van iPads door kinderen kan er snel schade ontstaan. Wij raden de kinderveilige hoesjes van het merk Casecentive aan om krassen, schaafplekken en scheuren te voorkomen.

In de kleur blauw voor de iPad Mini 4/5 - iPad 9.7 (2017/2018)/ Air 2
In de kleur roze voor de iPad Mini 4/5 - iPad 9.7 (2017/2018)/ Air 2

Wij adviseren je graag! 

Wij adviseren je graag over de beste manier om je school te digitaliseren! Je kan ons maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17:30 bereiken.

Per telefoon: 013 700 9790
of per e-mail:
NL: helpdeskNL@sbsupply.eu 
BE: helpdeskBE@sbsupply.eu

Geplaatst in Algemeen iPad door Noël van Domburg