Is mijn Apple Watch waterdicht?

Is mijn Apple Watch waterdicht? 

De allereerste Apple Watch dateert al weer van 2014. Na de Apple Watch 1 heeft Apple nog verchillende modellen uitgebracht en momenteel zijn we al bij de Apple Watch 7 aangekomen. Door de jaren heen is deze smartwatch steeds verder ontwikkeld en beschikt deze over verschillende innovaties. Maar met welke watch kun je gaan zwemmen en welke is totaal niet waterbestendig? Je leest het in deze blog van SB Supply

Waterdicht of waterbestendigheid?

Ook bij de Apple Watch moeten we het hebben over het verschil tussen waterdichtheid en waterbestendigheid. Want er zijn momenteel zoveel modellen Apple Watches dat het moeilijk te onthouden is welke Watch waar tegen kan. Het verschil tussen waterdichtheid en waterbestendigheid is als volgt: Waterdichtheid biedt een volledige barrière tegen water en waterbestendigheid zorgt ervoor dat water er moeilijk doorheen komt, maar het is dus wel mogelijk. Dit wordt ook wel spatwaterdicht genoemd.  Om dit allemaal zeker te weten moeten we kijken naar de IPX-code van de Apple Watch. Artikelen met een IP-certificaat worden getest volgens bijzonder nauwkeurig bepaalde criteria, zodat je precies weet hoe waterdicht je Apple Watch is. De waarde van de IPX-code gaat van 0 naar 9K. Hieronder in de tabel kun je zien wat deze waardes inhouden:

Waterdichtheid - IPX-code 0 tot 9K

Waarde 

 Beschermt tegen

 Omschrijving

 Test

0

Niets

-

1


Drupdicht I


Geen schade indien onderhevig aan vallende druppels

Tijd: 10 minuten

2

Drupdicht II, hoek van 15 graden
Geen schade indien onderhevig aan vallende druppels op een 15° gekanteld apparaat

Tijd: 10 minuten

3

Spatdicht Geen schade indien besproeid onder een hoek -60° tot 60°
Tijd: 10 minuten
Water: 0,07 liter
per minuut per sproeikop

4

Plensdicht


Geen schade indien besproeid onder eender welke hoek

Tijd: 10 minuten

5


Sproeidicht

Geen schade indien bespoten onder eender welke hoek, opening 6,3 mm

Tijd: 15 minuten
Water: 12,5 liter per minuut

6

Waterbestendig

Geen schade indien bespoten onder eender welke hoek, opening 12,5 mm

Tijd: 3 minuten

Water: 100 liter per minuut

7

Dompeldicht, tot 1 meter

Geen waterindringing indien één meter diep ondergedompeld in wate

Tijd: 30 minuten
8 Waterdicht, 1 meter of meer

Blijft bruikbaar onder water onder door de fabrikant opgegeven omstandigheden. De maximale diepte is waarschijnlijk meer dan één meter, maar andere factoren zoals temperatuur en omgeving kunnen ook een rol spelen.

Tijd: conform afspraak met
fabrikant

9K

Vochtdicht Blijft bruikbaar bij een vochtigheidsgraad van meer dan 90% of besproeien onder hoge druk

Tijd: 2 minuten
Water: 14-16 liter per minuut

Druk: 8-10 MPa
Afstand: 10-15 cm
Temperatuur: 80 °C

Zijn Apple Watches waterdicht?

Apple Watch Series 1 en Apple Watch (1e generatie) zijn spatwaterdicht, heb je een van deze twee dan wordt het niet aanbevolen om deze Watches onder te dompelen in water. Deze Watches voldoen aan de waterbestendigheidsclassificatie van IPX7. Alle modellen die hierna komen zijn wel waterdicht, maar tot een diepte van 50m. Apple Watch Series 2 en nieuwer hebben dus een waterbestendigheidsclassificatie van IPX8. Heb je dus een nieuwere versie Apple Watch kun je gewoon baantjes gaan tracken met je Watch om en je verbrande calorieën delen met je vrienden. Om het allemaal wat duidelijker te maken voor je zetten we alle modellen even onder elkaar. 

 • Apple Watch Series 1: spatwaterdicht (IPX7)
 • Apple Watch Series 2: waterdicht tot 50m (IPX8)
 • Apple Watch Series 3: waterdicht tot 50m (IPX8)
 • Apple Watch Series 4:  waterdicht tot 50m (IPX8)
 • Apple Watch Series 5:  waterdicht tot 50m (IPX8)
 • Apple Watch SE: waterdicht tot 50m (IPX8)
 • Apple Watch Series 6: waterdicht tot 50m (IPX8)
 • Apple Watch Series 7: waterdicht tot 50m (IPX8)

Welke Apple Watch bandjes zijn waterdicht

Buiten het ruime assortiment van Watches, biedt Apple nog met bandjes aan voor deze Watches. Maar zijn deze ook waterdicht? Dit verschilt per materiaal van het bandje. Het bandje met klassieke gesp, het leren bandje, het bandje met moderne gesp, het Milanese bandje en de schakelarmband zijn niet waterbestendig. Kijk dus ook goed even naar je bandje voordat je het zwembad inspringt. 

De silicone Sport Bandjes van Apple zijn wel waterdicht, net zoals de Nike Sport Bandjes, Nike Sport Loops en de Apple Sport Loops. Ben je opzoek naar een nieuw bandje voor je Apple Watch? Bekijk het gehele aanbod aan Apple Watch Bandjes van SB Supply! 

apple_watch-waterdicht-cta

Wat moet ik doen als mijn Apple Watch nat wordt?

Als er water op je Apple watch spat, veeg deze dan af met een niet-schurend, pluisvrij doekje. Dit voorkomt eventuele krasjes op je scherm. Gebruik absoluut geen warmtebronnen zoals een föhn. Ook is het niet verstandig om je Watch te drogen met een perslucht of een spuitbus. 

Met de Apple Watch 2 of nieuwer is het mogelijk om te zwemmen tot 50m diep. Maar zorg wel dat je na het zwemmen goed je Watch afspoelt met warm kraanwater. Hierna moet je deze ook weer goed afdrogen met een doekje zoals hierboven genoemd. 

Het kan voorkomen dat je luidspreker dof klinkt nadat je Watch in aanraking is geweest met water. Als dit het geval is, steek dan niets in de openingen (poort van de microfoon of de luidspreker) van het apparaat. Zeker geen ijzer of aluminium. Ook is het niet verstandig om te schudden met het horloge om het water er uit te krijgen. Het is van belang dat je de Watch laat drogen. Leg deze dus op een plek waar geen vocht aanwezig is. ls u uw Apple Watch 's nachts oplaadt, kan dit het drogen versnellen.

Pas ook goed op met parfum, shampoo en sauna's. Apple zelf raadt het sterk af om je Apple Watch bloot te stellen aan een van deze producten. Deze kunnen namelijk de waterdichtheid aanpassen. 

Zorg dat je je Apple Watch goed beschermt. Bekijk het gehele aanbod aan Apple Watch bescherming van SB Supply.

Kan waterbestendigheid afnemen? 

Ja, dit kan zeker. Waterbestendigheid is namelijk geen permanente toestand en kan na verloop van tijd afnemen. De volgende situaties kunnen bijvoorbeeld van invloed zijn op de waterbestendigheid van je Apple Watch en moeten worden vermeden:

 • Een Apple Watch laten vallen of blootstellen aan andere schokken.
 • Een Apple Watch blootstellen aan zeep of zeepwater.
 • Een Apple Watch blootstellen aan parfum, oplosmiddelen, wasmiddelen, zuren of zuurrijk voedsel, producten tegen insecten, lotion, zonnebrandcrème, olie of haarverf. 
 • Een Apple Watch blootstellen aan hoge watersnelheden, bijvoorbeeld tijdens het dragen van je Watch op een jetski. 
 • Een Apple Watch dragen in een sauna of stoomcabine.

Zorg dus dat je ook je scherm van je Watch goed beshermt. Voor schermbescherming voor je Watch kun je ook terecht bij SB Supply!

Meer weten over de waterdichtheid van je iPhone? Lees dan deze blog: Is mijn iPhone waterdicht? 

Meer weten over de waterdichtheid van je AirPods? Lees dan deze blog: Zijn mijn AirPods waterdicht?

Geplaatst in Algemeen door Tijn Aarden