Is mijn iPhone 13 waterdicht?

iphone-13-waterdicht-telefoon-water-camera-waterbestendig

Smartphones zijn een integrerend deel van ons dagelijks leven geworden. Ze vergezellen ons overal, of het nu naar het werk, naar feestjes of naar het strand is. In deze alledaagse situaties worden onze mobiele telefoons blootgesteld aan de gevaren van water en vuil. Maar Apple adverteert met de belofte dat de nieuwe iPhones zijn "geclassificeerd onder IP68 volgens IEC-norm 60529". Maar wat betekent dat precies? Is de iPhone 13 waterdicht? 

Verschil waterbesteding en waterdicht

Toen de nieuwe iPhone 13 dit jaar werd uitgebracht, was iedereen enthousiast, helemaal toen hij werd beschreven als "waterbestendig" en "waterdicht". Maar wat betekenen de twee termen precies en wat onderscheidt hen? 

Waterbestendig

Waterbestendigheid is het laagste niveau van bescherming tegen water. Als een toestel waterbestendig wordt genoemd, is het alleen ontworpen om het binnendringen van water moeilijker te maken. Het kan zijn dat de smartphone bedekt is met een zeer lichte substantie die zijn overlevingskansen bij een toevallige ontmoeting met water verbetert.

Waterbestendig is dus geen betrouwbare bescherming tegen water.

Waterdicht 

De definitie van "waterdicht" is vrij eenvoudig, maar het concept erachter is dat niet. Momenteel is er geen gevestigde industrienorm aan de hand waarvan een mobiele telefoon als waterdicht kan worden geclassificeerd. De dichtstbijzijnde norm die momenteel beschikbaar is, is de Ingress Protection Rating Scale (of IP-code).

Is mijn iPhone 13 waterbestendig of waterdicht?

Met de IP68-classificatie zijn de iPhone 13, iPhone 13 Mini, iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max maximaal 30 minuten waterbestendig in een waterdiepte van maximaal 6 meter. Deze waterbescherming geldt echter alleen voor de nieuwe iPhone, de bescherming kan aanzienlijk worden aangetast door krassen en barsten op het toestel. Daarom moet je zeker je iPhone 13 beschermen. 

De iPhone 12-serie heeft dezelfde classificatie als de iPhone 13, dat wil zeggen  30 minuten op een maximale diepte van 6 meter. De iPhone 11 Pro en iPhone 11 Pro Max zijn 30 minuten beschermd op een diepte van 4 meter

Bij de iPhone 11, XS en XS Max modellen wordt de waterbestendigheid gehalveerd naar een maximale diepte van 2 meter (6 voet) gedurende 30 minuten of minder.

De iPhone SE (tweede generatie), iPhone 7 en 8, iPhone XR en de originele iPhone X hebben een IP67-beschermingsgraad volgens IEC 60529 met een maximale diepte van 1 meter gedurende 30 minuten. 

Hier volgen een paar tips over hoe je jouw iPhone kunt beschermen tegen waterschade: 

  • Ga niet zwemmen of baden met je iPhone.
  • Stel je iPhone niet bloot aan water onder druk of zware spatten, zoals douchen, waterskiën, wakeboarden, surfen, jetskiën, enz.
  • Gebruik uw iPhone niet in een sauna of stoombad.
  • Dompel uw iPhone niet opzettelijk onder in water.
  • Gebruik uw iPhone niet buiten de aanbevolen temperatuurbereiken of in extreem vochtige omstandigheden.
  • Haal uw iPhone niet uit elkaar, ook niet de schroeven.

Is er een volledig waterdichte iPhone 13?

Er is momenteel geen iPhone die volledig waterdicht is. iPhones zijn waterdicht gemaakt om ze te beschermen tegen ongelukjes op het strand, onder de douche, in het zwembad of in een café, zodat je je toestel zo snel mogelijk kunt schoonmaken en mogelijke schade kunt voorkomen.

De weerstand tegen spatten, water en stof is geen permanente toestand en de veerkracht kan afnemen als gevolg van slijtage. 

Het gebruik van de term "waterdicht" is riskant. De term "waterdicht" geeft in feite aan dat het om een permanente toestand gaat en dat wat "waterdicht" is gemaakt nooit zal bederven wanneer het apparaat in contact komt met water - ongeacht de situatie. Daarom is het belangrijk dat je bewust bent van de toestand van je iPhone, want een klein krasje op de verkeerde plaats kan verschillende gevolgen hebben als je iPhone in contact komt met water.

Ontdek hier onze selectie hoesjes voor de iPhone 13, iPhone 13 Mini, iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max.

Valt waterschade onder de garantie? 

Helaas is Apple niet aansprakelijk voor waterschade. Je hebt geen recht op een gratis vervanging, noch worden reparaties gedekt door Apple Care. Je moet dus zelf de kosten van de reparatie dragen. Juist daarom is het zo belangrijk om je iPhone te beschermen met een waterdichte hoes. Dit garandeert dat er geen waterschade kan worden toegebracht aan je iPhone. 

Heeft mijn iPhone 13 een stofbescherming?

Helaas moeten we je ook hier teleurstellen. De iPhone 13 heeft wel stofbescherming, maar helaas is hij niet 100% beschermd tegen stof. Zoals smartphones momenteel zijn ontworpen, is het zelfs niet mogelijk om een volledig waterdichte en stofdichte iPhone op de markt te brengen. 

Dit zou alleen mogelijk zijn met een volledig verbindingsloze mobiele telefoon. Lees hier meer over in ons blogbericht: iPhone zonder aansluiting - is dat mogelijk?

Wat moet ik doen als mijn iPhone in het water valt?

1. Als er een andere vloeistof dan water op de iPhone spat, spoel het voorzichtig af met kraanwater.

2. Veeg de iPhone af met een zachte, pluisvrije doek. Zorg ervoor dat de iPhone droog is voordat je de Simkaart gleuf opent.

Als je je iPhone wil drogen, tik hem dan zachtjes tegen je hand met de Lightning-connector naar beneden om overtollig vloeistof te verwijderen. Laat je iPhone op een droge plaats met een beetje frisse lucht liggen. Plaats je iPhone voor een ventilator die frisse lucht rechtstreeks in de Lightning-connector blaast om het droogproces te versnellen. 

Droog je iPhone niet met een externe warmtebron of doormiddel van een wattenstaafje of papieren handdoekje in de Lightning-connector te steken.

Heeft u een ouder model en bent u benieuwd of deze ook waterdicht zijn? Bekijk dan een van volgende blogs: 

- iPhone 12: Is mijn iPhone 12 waterdicht?
- iPhone 11: Is mijn iphone 11 waterdicht? 
- iPhone X: Is de iPhone X waterdicht? 

Geplaatst in iPhone door Tijn Aarden